Spilldagbok: Hearts of Iron IV – Kaiserreich-modden: Svenske stormaktsdrømmer del 4

Nikolai gir seg ikke med å gjenreise Sveriges ære i Kaiserreich-modden for Hearts of Iron IV i dette fjerde kapittelet i spilldagboken.

Før jul skrev jeg om den fabelaktige Kaiserreich-modden til Hearts of Iron IV, Paradox Development Studios storstrategispill om Andre Verdenskrig. Modden er nå kommet i sin tredje alpha-utgave; versjon 0.3.4, som ironisk nok heter «Eternal Peace». I denne spilldagbokserien spiller jeg som Sverige, ledet i starten av de konservative. Hvert kapittel vil følge kampanjen i ett år, så vil vi se hvor langt vi kommer før jeg enten taper eller andre grunner stopper det hele. Siden modden er i en tidlig utviklingsfase, kan det godt hende noe gjør videre spilling på lagringsfilen umulig. Første kapittel i dagboken finner du her, og du finner andre og tredje kapittel henholdsvis her og her. Vi er nå kommet til det fjerde året,vi teller 1939 og Finland vil se hvor mektige vi er i løpet av året. Spoiler alert altså.

Vi forlot 1938 med at syndikalistene rykker frem over hele verden, mens Sverige er blitt til Svea Rike og er ledet av kungen. Riktignok kan det siste forandre seg, om det viser seg at en bug i modden som jeg oppdaget i forrige versjon, skulle vise seg ikke å være fikset.

Januar starter med at syndikalistene i Spania angripet naboene i vest, Portugal har ikke en sjanse.

Stakkars portugisere.
Stakkars portugisere.

I februar starter utvidelsen av Lottakåren, som er bruker av kvinner – himmel! – i hæren.

Hvordan skal det gå når kvinner kjemper i krigen? Vi skal snart se.
Hvordan skal det gå når kvinner kjemper i krigen? Vi skal snart se.

I mars skjer det et skifte i Spania. Portugiserne har fått hele Ententen, det vil si det som er igjen av dem etter tapet i første verdenskrig, med seg mot spanjolene! Portugal er gjenerobret og franskmennene – republikken i eksil i Afrika, ikke syndikalistene i hjemlandet –  har invadert Spania i øst, fra maktbasen sin i Algerie.

Endelig får syndikalistene motgang!
Endelig får syndikalistene motgang!

I april lanserer den kjente tyske forfatteren Erich Maria Remark en roman om et alternativt Europa, der Ententen vant verdenskrigen og en ung krigsveteran tar over Tyskland og blir dens Fører. Boken blir kritisert for å være usannsynlig.

Nasjonal-sosialisme? Et merkelig konsept.
Nasjonal-sosialisme? Et merkelig konsept.

I midten av april ferdigstilles også lottakåren. Innvirkningen i tilgjengelige rekrutter er skuffende, men militæret vårt er nå mektig nok til at kongen beordrer forberedelser til krig. Vi har ikke noe flyvåpen å snakke om, men vi har en mektig armé. Og etterretningen forteller at finnene er svake.

Hansken er kastet.
Hansken er kastet.

I august endte krigen i Spania med at Portugal annekterte hele fastlandet, mens deres allierte New England (!) fikk Kanariøyene og Balearene – sistnevnte er altså øygruppen i Middelhavet hvor nordmenn liker å slikke sol.

Portugal sterk.
Portugal sterk.

I september er alvorets time kommet. Svea Rike krever sine rettmessige landområdet tilbake fra Finland! Vil Tyskland støtte finnene? Eller er de bare et luftslott?

Fare, fare krigsmann...
Fare, fare krigsmann…

To dager etter skjer mye på en gang. Tyskland nekter å støtte finnene. Og Norge aksepterer en allianse med oss? Vi kan ikke huske å ha sendt noe allianseforslag, så her er det nok en bug i modden. Men allianser er jo bra, utenom at planen var å erobre Norge!

Eh... Takk?
Eh… Takk?

Ting blir enda merkeligere da vi oppdager at Norge ikke ble alliert med oss likevel. Det er jo rent ut et svik? Vi bør nok lære nordbaggarna en lekse, så fort Finland har blitt vårt…

Men kun dager senere skjer noe som forklarer tyskernes tilbakeholdenhet: De franske syndikalistene erklærer Tyskland krig! Andre verdenskrig er et faktum…

Der gikk nabolaget.
Der gikk nabolaget.
Weltkrieg, som tyskerne kaller det, er i gang igjen.
Weltkrieg, som tyskerne kaller det, er i gang igjen.

Og så. Femtende november 1939, mens Frankrike og Tyskland kjemper om herredømmet over Europe, erklærer Svea Rike Finland krig.

For Øst-Svea Rike!
For Øst-Svea Rike!

Krigen i nord går bra, men tyskerne og deres allierte sliter. 11. desember kapitulerer Flanders-Wallonia, denne tidens Belgia.

Skummelt...
Skummelt…

Ved slutten av året er situasjonen slik at vi har kontroll over mye av det nordlige Finland, mens Tyskland sakte drives tilbake. Og lille nyttårsaften erklærer Egypt og deres allierte på den arabiske halvøy det Osmanske imperiet krig.

Situasjonen i Europa og Midtøsten.
Situasjonen i Europa og Midtøsten.

2 kommentarer om “Spilldagbok: Hearts of Iron IV – Kaiserreich-modden: Svenske stormaktsdrømmer del 4”

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.