NM i DOS-spill, duell 61-64

Vi har kommet til siste uka i innledende runde. Flere klassikere må både ut og videre.

I denne serien med artikler vil Spillhistories DOS-avdeling forsøke å kåre tidenes beste DOS-spill, med deres hjelp.

Reglene er enkle: 128 lag satt opp i dueller. Deres stemmer avgjør hvilke spill som går videre til neste runde i cupen, helt til vi sitter igjen med én vinner til slutt. Når alle lag har spilt første runde, er det en hemmelig rangering gjort på bakrommet av DOS-avdelingen som avgjør hvem som havner i duell i neste runde.

For å hjelpe dere med å velge, så vil undertegnede forsøke å spille en time av hvert spill (hvis jeg gidder) og skrive ned noen kjappe inntrykk som gjør at dere kan ta ufeilbarlige beslutninger i denne prestisjetunge cupen. Dessuten har vi forhåpentligvis noen gullkorn liggende og slenge et sted på Spillhistorie som jeg kan dra fram, så får dere i alle fall noe ordentlig å lese.

Du kan vinne tidenes beste spill!

For å få sjansen til å vinne et valgfritt spill som er med i NM i DOS-spill på enten GOG eller Steam må du stemme i minst en av rundene og være medlem av vår eminente Discord-kanal. Jo flere dueller du stemmer på, jo større sjanse for å vinne!

Resultater fra forrige runde

Takk til alle som stemte i forrige uke av NM. Vinnerne er markert med fet skrift.

The Dig – Full Throttle
Shadow Warrior – Strife
Scorched Earth – Capitalism Plus
SimIsle: Missions in the Rainforestc- Sim Farm

Duell 61: Veil of Darkness (1993) vs The 7th Guest (1993)

Veil of Darkness


Dette er et pussig spill. Det oser eurojank lang vei, men spillet er faktisk utviklet av en gjeng fra USA. Det ser ut som et rollespill, og har noen rollespillelementer ved seg, men er et eventyrspill. Dessverre er det ikke et spesielt bra et. Flyet til vår blonde helt blir tvunget i bakken av en vampyr mens han flyr over Romania, men han blir reddet av en gamlis i byen og passet på av hans vakre datter. Ja, det er et sånt spill.

Kontrollene er ikke spesielt bra, og jeg er usikker på hva som fungerer best av mus eller tastatur. Grafikken er også helt forferdelig. På den positive siden, så virker det som spillet ikke holder deg i hendene, og du kan gjøre ting i litt forskjellig rekkefølge. Kanskje det er noe bra her om jeg hadde prøvd å presse meg videre. Spillet har i visse kretser et rykte på seg for å være en kultklassiker.

Kjøp spillet på GOG og Steam.

The 7th Guest


Jeg hadde egentlig ikke lyst til å ha med dette spillet, men det må vel nesten være med. Frykter dette kan være DOS-NMs Ports of Call. Et spill alle har spilt, som ikke er noe bra, men som alle ser på med tykke nostalgibriller. Dette er CD-ROMens begynnelse. Spillet Bill Gates kalte den nye standarden i interaktiv underholdning. Det var det aldeles ikke.

Historien i spillet er syltynn. Det handler om en morder som via noe leketøysproduksjon blir rik og ender opp med å invitere sju gjester til sitt flotte hus. Du våkner opp i huset, uvisst av hvilken grunn, og det er opp til deg å finne ut av hva som har skjedd. For å gjøre det må du løse mange kjedelige gåter, mens du roter rundt i huset og FMV-videoer pøser over deg. Skuespillet er mildt sagt begredelig, og du kan bare glemme å bry seg om noen av karakterene.

Spillet skal likevel ha at grafikken ser veldig imponerende ut, og joda, CD-ROMen var en teknisk revolusjon som gjorde at PCens dominans ettertrykkelig ble skrevet i stein. Bare så kjipt at det var dette spillet som var først ute.

Kjøp spillet på GOG og Steam.

Duell 62: Heroes of Might and Magic II: The Succession Wars (1996) vs The Settlers II: Veni, Vidi, Vici (1996)

Heroes of Might and Magic II: The Succession Wars


En ubestritt klassiker. Et av tidenes beste strategispill. Turbasert moro du aldri blir lei av. Ta heltene dine ut på tur, finn ressurser på kartet, rekrutter enheter fra mange forskjellige raser, og bank opp motstanderne dine.

Grafikken ser fremdeles nydelig ut, og jeg kan høyreklikke hvor som helst i spillet for å få opp en fin hjelpetekst. Ikke at det spiller så stor rolle, fordi spillet er så bra designet at det knapt nok trengs noen hjelpetekst. Det eneste problemet med Heroes of Might and Magic II er at Heroes of Might And Magic III finnes, et spill som klarte det kunststykket å være enda litt bedre. Derfor forsvinner litt av poenget med dette spillet.

Kjøp spillet på GOG.

The Settlers II: Veni, Vidi, Vici


Veni, vidi, vici betyr jeg kom, jeg så, jeg erobret. Det er akkurat det dette spillet gjorde mot forgjengeren sin. Der The Settlers la et fantastisk fundament er det her serien virkelig satte spor etter seg. Alle senere spill i serien har blitt sammenlignet med dette spillet, men dessverre har ingen av dem klart å leve opp til forhåpningene.

The Settlers II ser rett og slett fantastisk ut. Det er enda mer fargerikt og skarpere enn forløperen og har enda flere animasjoner. Jeg hater å bruke ordet koselig når jeg skal beskrive spill, men å sitte og se på The Settlers II er noe av det koseligste som finnes. Spillet spilles omtrent som det første spillet i serien, selv om alle systemer har blitt ekspandert ytterligere. Du skal fremdeles bygge en masse greier, samle ressurser, utvide territoriet ditt og erobre naboene dine.

Begge spillene i denne duellen er ypperlige, og er noen av bautaene i spillhistorien. Vanskelig for meg å velge en favoritt, men siden Settlers II er det beste i sin serie, mens Heroes II ble overgått av det neste spillet i serien må jeg kanskje velge Settlers II.

Kjøp spillet på GOG.

Duell 63: Blackthorne (1994) vs Alien Rampage (1996)

Blackthorne


Blackthorne er en slags Flashback-klone satt til en Warcraft-aktig verden hvor det finnes pumpehagle. Hvis du liker spill som nevnte Flashback og Prince of Persia er dette nesten et spill du må spille, fordi det er ganske morsomme saker.

Hvis du skal gjøre noen plattformaktige handlinger som for eksempel å hoppe, så må du legge bort pumpehagla. Dette er interessant designvalg som det tar litt tid å bli vant til, men det gjør at strategien for å komme seg videre er litt annerledes enn jeg i utgangspunktet tror.

Dette var et hyggelig bekjentskap. Jeg vet ikke hvilken versjon som er til salgs hos Blizzard i dag, men det spørs vel om det er DOS-versjonen.

Spillet er ikke til salgs på GOG og Steam, men kan fåes på Gamepass eller i Blizzard sin nettbutikk.

Alien Rampage


Dette minner meg om et arkadespill, med ganske zoomet inn synsvinkel, store figurer, og mange kule grafikkeffekter. Likevel er dette faktisk en DOS-ekslusiv. Spillet er en ganske kul action-plattformer. Det flyter veldig bra, og best av alt, det ser bra ut.

Siden kameraet er så nært på begivenhetene, så fører det dessverre til at spillet blir litt uoversiktlig noen ganger, og du får ting litt vel raskt i fleisen. Det gjør at Blackthorne vinner denne duellen, selv om dette også var et hyggelig bekjentskap.

Kjøp spillet på GOG og Steam.

Duell 64: Grand Prix II (1996) vs IndyCar Racing (1993)

Grand Prix II


Grand Prix II er det høyest rangerte spillet på Mobygames til DOS som ikke er et eventyrspill. Det er ikke rart, fordi dette er mitt favorittracing-spill, og det spiller fremdeles som en drøm. Det er helt utrolig hva Geoff Crammond og gjengen i Microprose klarte å få til i 1996.

Her kan du endre hvor realistisk du vil at kjøringen skal være ned til fingerspissene. Grafikken er fantastisk og det flyter kjempebra. Det var inntil nylig fremdeles et aktivt miljø rundt dette spillet, så her kan du boltre deg i mods og nye baner. Jacques Villeneuve brukte i 1996 spillet som trening, og året etter ble han verdensmester, så det er kanskje ikke for sent for meg og deg heller ved hjelp av kraften til DOS?

Dette er et av tidenes beste spill, som alle må spille! Bare så synd det ikke er til salgs lenger.

Spillet er dessverre ikke til salgs lenger, men du kan stemme på det på GOGs ønskeliste.

IndyCar Racing


Papyrus og Microprose var de to store racinggigantene på 90-tallet, men selv om Microprose nok er mer kjent, og til slutt trakk det lengste strået, så var det alltid Papyrus som satte standarden. Først ute var de med Indy 500, et meget teknisk avansert spill til å være 1989. Så svarte Microprose med World Circuit i 1991, før Papyrus blåste det av banen med DOS-eksklusiven IndyCar Racing i 1993.

Dette er ikke langt unna å være like bra som Grand Prix II fra tre år senere, men grafikken har lavere oppløsning, så det er litt vanskelig å få meg seg ting som kommer til å skje før det skjer, fordi det mangler detaljnivået som Grand Prix II har. Likevel har det imponerende mengder konfigurasjonsmuligheter og fysikkmotoren er sjokkerende bra.

Det kom også et IndyCar Racing 2 i 1995, men det ble en kommersiell flopp, noe som la veien åpen for Grand Prix II. Papyrus kom seg aldri helt etter dette, selv om de fortsatte å lage NASCAR-spill en stund til.

  • Dette er nok for DOS til at det har blitt nevnt før.

Spillet er dessverre ikke til salgs lenger, men du kan stemme på det på GOGs ønskeliste.

Stem her:

Skjemaet er åpent frem til og med onsdag 7. mai.


GDPR:
Alle epostaddresser registrert for å stemme i NM vil bli slettet etter at konkurransen er over. De vil ikke brukes til annet enn å forhindre flere svar fra samme person, og brukes også for at du skal få en mulighet til å vinne et valgfritt spill som er med i NM . Hvis du vil at epost-addressen din skal slettes etter hver runde kan du kontakte oss på kontakt@spillhistorie.no, så vil vi gjøre det så raskt som mulig.

Merk:
Jeg har lagt inn kjøpslenker i denne artikkelen fordi det virker som en grei ting å gjøre. Men det er altså noe jeg har gjort på eget initiativ for å gjøre artikkelen nyttigere, og jeg er ikke på noen måte affiliert med eller sponset av verken GOG eller Steam.

Skjermbilder er hentet fra Mobygames.

Legg igjen en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.