3. og 4. runde av NM i Amiga-spill

Police Quest møter Leisure Suit Larry. Championship Manager 93 møter The Manager. Hvilke spill bør gå videre?

I denne serien med artikler vil Retrogamingpappa forsøke å kåre tidenes beste Amiga-spill, med deres hjelp. Vi kjører fotballcup-prinsippet, der to og to spill møtes til dyst. Deres stemmer avgjør hvilket som går videre til neste runde i cupen, helt til vi sitter igjen med én vinner til slutt. Les mer om konseptet her.

Reglene er enkle: 64 lag , cupoppsett, og hver “kamp” består av to spill (det kan nok bli flere i enkelte runder) som går i duell. Vinner blir kåret ved hjelp av en avstemning. Når alle lag har spilt første runde, blir det trekning på neste runde. Husk å stemme med hjertet og ikke med hodet, da en del av disse spillene trives best i hodet.

Denne enheten er klar for en postlegging

Påstander som blir kastet ut er sjeldent eller aldri faktasjekket. Men det er jo også slik i dagens mediebilde, så sånn sett følger jo Retrogamingpappa med i tiden.

Nok en gang en presisering: Dette er ikke et forsøk på en grundig anmeldelse av alle spill, mer en kjærlig realitetsorientering.

Du kan vinne en TheA500 Mini!

For å få sjansen til å vinne mini-Amigaen må du fylle ut dette skjemaet, og fortelle hvilket spill du syntes bør vinne hele cupen. Dersom forslaget ditt vinner, blir du med i trekningen.

Her er oversikten over alle kamper.

Runde 3: Police Quest vs Leisure Suit Larry in the Land of the Lounge Lizards

Police Quest

Police Quest er et spill som kanskje mange mener hører hjemme på PC. Jeg er kanskje enig i det, men dette er en Amiga-konkurranse, og dette er et spill som ble gitt ut på Amiga. Retrogamingpappa husker egentlig bare én ting. Det er at du må sjekke bilen godt før du drar ut på kjøretur. En greie med Sierra-spill er kanskje også at terskelen for å dø, og starte på nytt igjen er ganske lav.

Dette er altså Police Quest

Spillhistorie har skrevet litt om Police Quest før.

Retrotimen har laget en liten podcast om spillet.

Og cd SPILL har snakket om det her.

Vi starter spillet. 

Dette er ikke et spill laget til Amiga. Dette er ikke et spill for småbarnsforeldre. Dette er ikke et spill du må prøve å starte opp igjen. 

Leisure Suit Larry in the Land of the Lounge Lizards

Larry jakter som vanlig på alt som har eller mangler puls

Larry. Dette bringer jo tilbake morsomme minner fra barndommen. Jeg tenker på PC-versjonen og to små barn som prøver å bevise en gammel 386 at de er gamle nok til å spille spillet.

Jeg har ingen forventning om at dette spillet skal holde en slik kvalitet at vi i dag skal kåre dette til verdens beste spill. Det som det kanskje best huskes for er alle historiene de eldre barna hadde om hva man kunne oppleve i spillet. Vi prøver.

Vi starter med å svare på de infamøse spørsmålene som skal til for å bevise alderen. Det er ikke bare bare.

1 .  Vi må svare Hitler på første spørsmål, det går greit, og det tror jeg at Retrogamingpappa hadde vært kapabel til å svare den gang da også.

2. James Earl Jones er stemmen til Darth Vader i Star Wars, det hadde vi ikke klart for 35 år siden.

3. Hvem er Calvin Klein? Der måtte jeg faktisk google litt. Men traff!

4. Hvor mange kalorier er det i en øl? DET KLARER INGEN, ALDRI!

5. Siste spørsmål var kanskje umulig. Hvem passer Charlie McCarthy sammen med? Den måtte googles.

Jeg må bare si, takk Gud for internett.

Hvorfor hadde de i det hele tatt denne testen? Var det for gøy eller var det faktisk for å holde barn unna?

Uansett, vi starter med vår antihelt utenfor Leftys bar. Etter å ha gått bort til døra og skrevet «Open door» kommer vi oss inn. Der venter en bar. Ikke overraskende. Da er det bare sette seg ned, og skrive «Ken sent me» og så vinner vi spillet om jeg husker rett.

Husker feil. Og nå skal jeg skrive noe om spillet. Det er jo dritvanskelig. Hadde jeg ikke kunne google meg til en walkthrough, så hadde jo dette vært helt umulig. Kan noen forklare meg hvordan man overlevde med slike spill i gamle dager?

Spillet fortsetter slik:

Sett deg ned og bestill en whiskey.

Reis deg opp og gå til utgangen med oksehodet.

Plukk opp en rose som ligger på et bord og gi whiskyen til alkisen som ligger slengt på gulvet. Gå inn døren. Du er på do. Sett deg på do. Se på veggen. ikke bare en gang, men mange ganger, helt til passordet kommer opp. Gå så tilbake til baren, bank på den røde døra, og si passordet når noen spør om det. Gå inn døren og bruk fjernkontrollen til å skru på TV-en. Det er ikke nok til å få vakten til å flytte seg fra trappen, så du må bytte kanal til han vil se på tv. Du må så bytte kanal ca 20 (!) ganger før han flytter seg, deretter kan du gå opp trappen til en vakker dame som ligger på en seng.

Dette er jo hinsides. Er det mulig å sette pris på dette spillet i dag? Og hva med i 1987?

Ikke vet jeg.

Dette har Joachim skrevet om spillet.

Så litt om skaperen av spillet:

Runde 4: Championship Manager 93 vs The Manager 

Championship Manager 93

Vi gleder oss – Legg merke til draktreklamen

Premier League er i sin spede barndom. Dette var før Bosman-dommen som ga frihet til alle spillere uten kontrakt. Det var den gang Norge og Drillos dominerte. Gunnar Halle og Tore Pedersen i Oldham, Thorstvedt i Tottenham, Pål Lydersen i Arsenal,  Stig Inge Bjørnebye i Liverpool, Erland Johnsen i Chelsea, Kåre Ingebrigtsen i Manchester City, Frank Strandli i Leeds, Henning Berg i Blackburn, Jan Åge Fjørtoft i Swindon, Jostein Flo og Roger Nilsen  i Sheffield United. Dette var den gang vi var gode.

Haaland og Ødegård var heller ikke påtenkt på dette tidspunkt. 

Championship Manager er noe jeg vel egentlig ikke har prøvd, og som heller ikke frister så veldig mye. Mottakelsen var lunken og salget gikk heller ikke så veldig bra. Det neste spillet derimot, tok helt av. 

Championship Manager 93 er oppfølgeren til Championship Manager, og er den spede starten på en spillserie som går i passelig rett linje opp til Football Manager 2023. Serien byttet riktignok navn til Football Manager i 2005, etter noe rettslig krøll, men spillet var det samme, selv om noen andre fortsatte å gi ut Championship Manager. Spillet har vært med på å ødelegge parforhold nå i 30 år, og det ser ikke ut til å stoppe med det første.

Vi prøver…

Oppstart av et nytt spill tar laaang tid. Jeg tuller ikke når jeg sier det tar cirka 10-15 minutter å starte opp et nytt spill. Det er grunn nok i seg selv til at Retrogamingpappa ikke ga opp etter de første tre kampene. Oppsettet i spillet er kjent for veteraner av Champ/Football-manager. Du overtar et lag, kjøper og selger spillere, setter opp taktikken, og skal prøve å vinne flest mulig kamper. Etter å ha tatt over Blackburn er det jo vanskelig å se hvordan dette laget kan bli noe bedre, men tre kamper ut og 0 poeng. Ikke en god følelse.

Jeg prøver meg med å tette igjen bak, og Thorstvedt kommer etterhvert fra Tottenham. Han har jo heller ikke noe særlig til overs for Bobby Mimms, så jeg håper garderobestemningen ikke faller i gulvet. Roger Nilsen blir hentet inn til å tette midtforsvaret. Henning Berg ligger jo fra før på høyrebacken. Dette må jo gå bra. Legger litt om på taktikken, panikkhandler Southampton-helten Le-Tissier inn på midtbanen, og en pur ung Dwight York inn på høyrekanten. (Det var også et bevisst valg å holde seg unna nettsider som viser supertaktikker som brekker spillmotoren, og wonderkids som kommer til å bli verdensstjerner. Selv om det frister…)

Men kjøpene og omlegging av taktikk var faktisk nok til å snu resultatene. 

Selv om dette er i spillseriens spede begynnelse ser man her detaljer som følger med videre frem til i dag. Spesielt spillerverdiene og taktikkvinduet bringer konturene av et ørlitelite smil på leppene til Retrogamingpappa. 

Var det gøy? Ja, det skal faktisk fortsettes å spille, for å se om det til slutt ender opp med en Champions League-duell med Rosenborg på et regnvått Lerkendal en gang i fremtiden. Dette var et velkomment gjensyn! Det er også befriende mye enklere, og mindre mikrostyring enn man er vant med i de senere versjoner.

Hvilke spillere husker du fortsatt som dine superhelter fra CM93?

The Manager 

Flott bilde

Retrogamingpappa husker at dette var et spill som ble mye spilt. Og har et minne om at man måtte bytte diskett dersom man skulle endre draktsponsor, og at det av den grunn ofte ble ignorert. Men foruten hypping diskettbytting, ble dette sett på som en av de store på Amiga. Holder det seg?

Vi starter opp. Velger lag, og ser at her var det plass til fire managere. Betyr det at vi kunne være opptil fire spillere samtidig? Uansett, dette ble nok spilt mye alene eller sammen med en kompis ett busstopp unna.

Morsomt å legge merke til ikonene, og hvor selvforklarende de var til ikke å ha plass til tekst. En UX-er i dagens IT-Norge har nok mye å lære her. 

Oppsett av lag og taktikk hjelper maskinen deg med, og det er fint at han (?) allerede har satt opp det som trolig er det beste laget/taktikken. Men pass på at du sjekker laget er fullt før du starter kampen, ellers taper du 2-0 og må betale bot.

Så kommer den største overraskelsen. Kjøpe spillere, som er det morsomste med denne type spill. Transferlisten er ekstremt liten? Hva må til for å finne flere spillere? Kan man speide på dem, eller må man bare vente å se hva som dukker opp. Vi får se om Retrogamingpappa greier å spille lenge nok til å finne ut av dette. 

Kampen.

Det morsomste med dette gjensynet var absolutt kampene. Det fungerer som forventet, du har satt opp et lag, og får følge kampen minutt for minutt. Høydepunkter vises som animasjoner underveis. Dette liker Retrogamingpappa veldig godt. Du kan også gjøre endringer på laget underveis. 

Morsomt lite gjensyn, men her holder jeg nok en knapp på Championship Manager 93.

 

Police Quest Leisure Suit Larry in the Land of the Lounge Lizards The Manager Championship Manager 93
Første gang utgitt på Amiga 1987 1987 1992 1993
Utgiver Sierra On-Line Sierra On-Line US Gold Domark
Utvikler Sierra On-Line Sierra On-Line Software 2000 Intelek
Funker det 30 år senere Nei
og atter nei
Joda Absolutt, og om 30 år til.

Hvilke av disse spillene bør gå videre til neste runde? Stem her:

Avstemmingen er nå over, og her er resultatet:

 1. Leisure Suit Larry vs. Police Quest – Larry vant med 64,2 prosent av stemmene.
 2. The Manager vs. Championship Manager ’93 – Championship Manager vant med 75,5% av stemmene.

Ønsker du å bidra?

Du kan legge inn en appell for din favoritt her eller delta i trekning av en THEA500 på oversiktsiden. Her ligger også alle kamper. 

Om du ønsker å bidra med en anmeldelse av et spill, enten til konkurransen eller ellers, ta kontakt på kontakt(at)spillhistorie.no eller via Discord 

Pokalen i toppbildet er laget av QuinceCreative.

3 kommentarer om “3. og 4. runde av NM i Amiga-spill”

 1. Er dette de beste Sierra-eventyrspillene på Amiga? Med så labert utvalg trenger jeg ikke engang true med DOS-angrep! Amiga graver sin egen grav her! Du burde ha lest min kommentar til Joachims artikkel om Larry. Alt-X er din venn for å hoppe over spørsmålene. Vi kom også veldig langt i spillet som 7-åringer med ekstremt begrensede engelsk- og seksualkunnskaper. Største problemet vi hadde var å kjøpe kondomer som vi ikke anta hva var for noe. Enten har Trond Viggo og NRK sviktet, eller så fulgte vi ikke godt nok med.

  CM93 var et artig spill, men lastetidene var grusomt lange. Det beste managerspillet i 93 var i mine øyne Premier Manager 2, som også var ute til Amiga. Musikken i DOS-versjonen er 100 ganger bedre enn Amiga-versjonen for en gangs skyld, så Amiga-fans har vel helt glemt det spillet.

  Svar
  • Det er vel ganske trygt å påstå at dette er vedtatt å være de to VERSTE sierra-eventyrspillene på Amiga.. Kanskje med unntak Space Quest 4? Dersom målet er å sette de to beste mot hverandre blir det Hero’s Quest vs Space Quest III (eller Kings Quest 6).

   The Manager er forøvrig det beste manager-spillet, ikke bare på Amiga, men på noen plattform noen sinne. Premier Manager-serien var, så vidt jeg har forstått, den mest populære managerspill-serien på Amiga.

   Svar

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.