Hvilke spill vil du ha på en Amiga-replika?

Her er noen av våre forventninger, og hvor sannsynlig vi tror det er at de dukker opp.

I går røpet selskapet bak TheC64-maskinene at de jobber med et Amiga-relatert prosjekt. TheC64 er en fungerende replika av en Commodore 64, med (tilfeldigvis akkurat) 64 innebygde spill. Vi hiver oss derfor rett i spekuleringsmodus, og antar at Amiga-produktet er noe i samme stil.

Så … hvilke Amiga-spill ser du for deg at bør være installert på et system som dette? I artikkelen under har jeg listet opp noen av mine kandidater, og jeg har også sagt litt om hvor sannsynlig det i mine øyne er at de faktisk finner veien til et system som dette.

Kick Off 2

Dette fotballspillet var en slager på Amiga, og vil nok være en systemselger for mange potensielle kjøpere. Skjønt hvis det finner veien til plattformen og du ikke har erfaring med det, må du aldri i verden finne på å spille mot en veteran – det kommer til å bli en ydmykende affære!

Sannsynlig: Kick Off 2 er et av flere spill som er inkludert med Amiga Forever fra Cloanto, et selskap Retro Games må samarbeide med for å i det hele tatt kunne lage et Amiga-produkt ettersom de eier viktige rettigheter. I tillegg er det på strømmetjenesten Antstream Arcade. Det burde med andre ord ikke være vanskelig for Retro Games å få det over på sin kommende Amiga-sak, og spillet bør være en høy prioritet.
Speedball 2 forventer vi å se. Bilde: Mobygames.
Speedball 2 forventer vi å se. Bilde: Mobygames.

Speedball 2

Nok en sportsspillklassiker, denne gangen brutale Speedball 2 fra Bitmap Brothers. Lekker grafikk og herlig spillbarhet, samt flerspillerstøtte, gjør dette til et must for systemet. Bare noen kunne fått han iskremselgeren til å holde kjeft!

Sannsynlig: Dette er nok et spill med en enkel rettighetssituasjon, og Commodore 64-versjonen var inkludert på TheC64. Så med mindre Retro Games har gjort noe for å irritere rettighetsinnehaverne i Rebellion siden sist, får vi nok se dette spillet på plattformen.

The Secret of Monkey Island

Denne eventyrspillklassikeren er høyt elsket av de som vokste opp med Amiga, selv om det i dag ikke er et spill man primært forbinder med den plattformen. Guybrush Threepwoods episke reise i magiske Karibien fengslet oss da vi var unge, og er faktisk like fengslende den dag i dag.

Usannsynlig: Retro Games kommer neppe til å få i stand en avtale med rettighetseierne Disney. Faktisk er det usannsynlig at Disney tar telefonen engang. La meg knuse drømmene om resten av LucasArts-spillene (Zak McKracken, Indiana Jones-spillene, Maniac Mansion, Loom og selvsagt Monkey Island 2) i samme slengen.

Turrican 2

Dette action-/plattformspillet fra Tyskland er blodig vanskelig, men også temmelig gøy, og skilter i tillegg med flott grafikk og noe av det beste historien har gitt oss av klassisk spillmusikk. Garantert et spill mange ville hatt glede av å spille igjen.

Middels sannsynlig: Rettighetssituasjonen rundt spillet er klar, og spillet er på vei til å relanseres sammen med originalen og treeren. Her handler det nok om penger – hvor mye vil Factor 5 ha for å la spillet inkluderes, og er Retro Games villige til å punge ut?
The Settlers. En klassiker, men neppe et spill som dukker opp på systemet.
The Settlers. En klassiker, men neppe et spill som dukker opp på systemet.

The Settlers

Dette strategispillet forbindes nok i likhet med The Secret of Monkey Island mest med PC, men det var Amiga-versjonen som kom først, og det er et høyt elsket spill på denne plattformen. Herlig strategispill med støtte for to spillere via delt skjerm – her kan vi se for oss å synke et tresifret antall timer om vi får sjansen.

Usannsynlig: Egentlig burde dette være et greit spill å få ordnet, siden rettighetssituasjonen er klar og det også har blitt relansert i de senere år. Men jeg tipper at utgiver Ubisoft vil ha litt mer for spillet enn Retro Games er villige (eller evner å) betale. Jeg håper jeg tar feil, men vi får se.

Sensible World of Soccer

Jeg er en Sensi-fanboy, og vil mye heller ha dette fotballspillet enn Kick Off 2. Det har i tillegg betydelig mer å by på for én spiller, med tanke på den heftige managermodusen. Og det skader ikke at jeg kan spille som Start, med legender som Erik Mykland på laget.

Middels sannsynlig: Codemasters eier rettighetene, og her handler det nok igjen om penger. Codemasters var en gigant på Commodore 64, uten at TheC64-produktene har noen av deres spill, så det lover dårlig. Men både Sensible World of Soccer og forgjengeren er tilgjengelig på strømmetjenesten Antstream, så umulig kan det ikke være å få til en avtale.

Summer Games I & II

Delta i en fiktiv, internasjonal turnering åpenbart inspirert av OL i dette klassiske sportsspillet. Denne typen spill med mange disipliner som egne minispill har vist seg perfekt for stua og «forgjengeren» TheC64, og Amiga fikk en solid (om ikke direkte spektakulær) overføring av Commodore 64-klassikeren fra 1984.

Sannsynlig: Disse spillene var på TheC64, og det er et tett forhold mellom Pixel Games (som eier distribusjonsrettighetene til Epyx’ spill i dag) og Retro Games. Faktisk tipper vi de får følge av resten av Games-spillene, selv om noen av disse – California Games, for eksempel – fikk ganske dårlige Amiga-versjoner. Kanskje vi også får den neste sportsspillgenerasjonen fra Epyx, The Games: Summer Edition og The Games: Winter Edition. Generelt tipper vi det blir mange Epyx-spill på systemet.

Defender of the Crown

I den grad noe spill kan kalles obligatorisk for en Amiga-replika, må det være dette. Det var plattformens største og kanskje også eneste legitime «killer app», et spill som genuint fikk folk til å droppe alt de holdt på med og plassere Amiga på toppen av ønskelistene sine. Og Jim Sachs’ grafikk ser nydelig ut den dag i dag.

Middels sannsynlig: I dag eies Cinemaware-rettighetene av økonomisk plagede Starbreeze, og Amiga-versjonen av Defender of the Crown er tilgjengelig i Cinemaware Anthology på Steam. En avtale om å få tilgang på dette og andre spill fra utgiveren – vi kan nevne klassikere som Wings, Rocket Ranger og It Came from the Desert – bør være mulig å få til, og en høy prioritet. Dette vil være et godt tegn på hvor seriøse Retro Games er.
Ports of Call. Er dere sikker på at dere vil dette?
Ports of Call. Er dere sikker på at dere vil dette?

Ports of Call

Kanskje ikke et spill som har tålt tidens tann særlig godt, men vi vet hvor absurd populært det er. Det har nydelig grafikk (igjen, takket være Jim Sachs), og støtte for flerspiller – kjempeviktig for et stuesystem. Det blir garantert et superpopulært innslag, skjønt mange vil nok bli skuffet over frustrerende elementer som ikke er like ille når man ser tilbake på spillet med rosenrøde nostalgibriller som når man prøver å spille det på ordentlig.

Sannsynlig: Ports of Call er tilgjengelig på mobil og Steam, rettighetssituasjonen er klar, og det er til og med en del av Amiga Forever-produktet til Cloanto – et selskap Retro Games har et samarbeid med. Det bør altså være lett å få ordnet en avtale, og det ville være fryktelig merkelig om Retro Games ikke klarte det. Den eneste ulempen er at det krever mus, men selv om vi ikke vet om systemet vil selges med mus bør de fleste ha en liggende.

Cannon Fodder

Dette satiriske krigsspillet fra Sensible Soccer er og blir en Amiga-slager. Det er blodig vanskelig, så hvis du har fullført det er du god! Men det er også veldig dynamisk og gøy, selv når man blir slaktet, og et spill veldig mange ex-Amiga-eiere har et forhold til.

Usannsynlig: Codemasters eier rettighetene, så igjen bør det egentlig være mulig å få til, men det er påfallende at Retro Games ikke har fått dem med på laget for noen av TheC64-produktene. Og dette spillet er såpass blodig og voksent at det kanskje ville skapt trøbbel for PEGI-aldersmerkingen (i større grad enn Speedball 2, som tross alt er åpenbart fantasi).

Shadow of the Beast

Okay, dette er ikke et knallbra spill. Men i likhet med Defender of the Crown fungerte det som en systemselger i sin tid, i alle fall i Storbritannia, og hvis du hadde Amiga har du sannsynligvis en viss erfaring med det. Så nostalgifaktoren er absolutt høy.

Usannsynlig: Spillet ble utgitt av Psygnosis, som ble kjøpt av Sony. Sjansene for at Retro Games får en avtale med dem er minimale.
Lemmings er eid av Sony.
Lemmings er eid av Sony.

Lemmings

Dette klassiske hjernetrimspillet debuterte på Amiga, og ble en av plattformens største suksesser. Ikke ufortjent, heller, siden spillmekanismene er nydelige, presentasjonen er herlig og det har nok innhold til å holde deg opptatt i noen uker. Absolutt et spill vi vil se igjen!

Usannsynlig: I likhet med Shadow of the Beast ble Lemmings utgitt av Psygnosis, og eies av Sony. Generelt kan vi nok si at hvis et spill startet med Psygnosis-logoen, kommer det ikke på TheAmiga eller hva den nå vil hete.

Another World

Eric Chahis legendariske actioneventyr imponerte sokkene av oss da det kom ut, takket være usedvanlig stemningsfull presentasjon og varierte utfordringer. Det har sine frustrerende aspekter – noen sekvenser er mildt sagt dritvanskelige – men alt i alt et spill vi gjerne vil tilbake til.

Middels sannsynlig: Her er rettighetssituasjonen enkel, og det burde ikke være umulig å få i stand en avtale. Spillet har blitt relansert mange ganger, så det bør heller ikke være et spill som koster så himla mye å få med i samlingen.

Lotus Turbo Challenge 2

Et av Amiga-plattformens heftigste racingspill, takket være deilig fartsfølelse og herlig flyt. Og nok et spill som er synonymt med Amiga – «alle» husker det. At det har støtte for to spillere via delt skjerm er enda en bonus, for skal man ha en maskin i stua bør flerspiller være essensielt.

Usannsynlig: Rettighetene til selve spillet burde ikke være så himla vanskelige å spore opp, og jeg ser jo at Pixel Games UK (som har tette bånd til Retro Games) har relansert minst ett Gremlin-spill på Steam. Men varer Lotus-lisensen evig? Det er det store spørsmålet her, og mangelen på tilgjengelighet andre steder indikerer at svaret er «nei».

Worms

Amiga-plattformens siste skikkelige hurra? Denne serien kjenner de fleste til, og det hysterisk morsomme originalspillet (eller kanskje aller helst Worms: The Director’s Cut) ville garantert blitt en slager på TV-skjermen. Perfekt for et produkt som dette!

Middels sannsynlig: Utgiver Team17 eksisterer fortsatt, og med mindre de krever enorme summer for lisensen bør det ikke være umulig å sikre seg en avtale med dem om Retro Games er villige til å strekke seg litt. Men i tillegg er det dette med mus – en replika «tank-mus» i boksen hadde vært dritkult, men vi vet jo ikke om systemet får noe slikt eller om Retro Games tør legge inn spill som krever mus.
IK+ burde kunne finne veien til systemet.
IK+ burde kunne finne veien til systemet.

International Karate+

Også kjent som IK+, dette heftige slåssespillet er lett å lære, men har rikelig med muligheter for mestring. Modellen med tre figurer på skjermen gjør at det skiller seg fra andre spill i samme sjanger, og dette spillet har en herlig flyt vi ikke ser så ofte. En soleklar Amiga-klassiker, og et spill som strengt tatt burde være med.

Middels sannsynlig: System 3 ga det ut, og de eksisterer i dag samtidig som de er såpass små at de bør være greie å forhandle med. Men de var, som Codemasters, en gigant på Commodore 64. Av en eller annen grunn har ikke TheC64-produktene noen av deres spill (som The Last Ninja eller nettopp IK+), og det må jo ha en årsak. Blir de med denne gangen? Vi får bare se.

Dune 2

Jeg vil nok anbefale PC-versjonen om du skal spille Dune 2 i dag, og når sant skal sies tror jeg det blir en frustrerende opplevelse uansett. Men dette er et spill som ligger høyt oppe på favorittlistene til Amiga-folket, så det burde jo i teorien i alle fall være en ganske klar kandidat for et produkt som dette.

Usannsynlig: Rettighetssituasjonen er komplisert i utgangspunktet, og vi vet heller ikke om den individuelle Dune-lisensen gitt til Virgin Games for distribusjon av dette spillet varer evig. I dag er det jo Funcom som har Dune-rettighetene, og de hadde ingenting med dette spillet å gjøre. Men altså, dette spillet har uansett ikke tålt aldringsprosessen så godt.

Flashback

Et herlig plattform-/action-/eventyrspill fra franske Delphine, som har tålt tidens tann overraskende godt, selv om det i likhet med mange av disse spillene kan være frustrerende vanskelig. Skjønt, vi antar jo at maskinen kommer til å få lagremuligheter slik som TheC64 og miniboksene fra Nintendo. Litt strategisk lagring må være lov! Definitivt et spill vi har lyst til å se igjen.

Middels sannsynlig: Her er rettighetssituasjonen enkel, og det burde ikke være umulig å få i stand en avtale. Spillet har blitt relansert mange ganger, så det bør heller ikke være et spill som koster så himla mye å få med i samlingen. Ja, jeg kopierte dette direkte fra Another World-avsnittet.
Stunt Car Racer. Enkel grafikk, veldig spillbart.
Stunt Car Racer. Enkel grafikk, veldig spillbart.

Stunt Car Racer

Et heftig og uvanlig bilspill som senere skapte Formula One Grand Prix. Kjør motoriserte monstre på berg-og-dalbaner, med relativt realistisk fysikk. Et unikt spill, som fortsatt er gøy å spille den dag i dag (selv om det krever litt øvelse før du blir god).

Middels sannsynlig: Jeg vet ikke hvem som har rettighetene i dag (skulle jeg tippe: Ziggurat Interactive eller Retroism). Det bør være en soleklar kandidat for et system som dette, men det kan vi jo si om mange spill som sikkert er lettere å få fatt i, og vi aner jo ikke hvor mange spill Retro Games planlegger å inkludere engang.

Moonstone

Blodig (på Monty Python-vis) middelalderspill med slåssing og litt strategi. Jeg har ikke så mye erfaring med dette spillet, annet enn at jeg ikke helt falt for demoen, men det er en klar Amiga-favoritt. Og som flere andre spill på denne lista har det støtte for at flere spillere kan konkurrere mot hverandre, noe som umiddelbart gjør det mye mer interessant.

Usannsynlig: Ærlig talt, jeg aner ikke hvem som har rettighetene i dag. Hvis Retro Games kan finne dem, tipper jeg det bør gå an å få til en avtale som ikke koster allverdens med gryn.

The Chaos Engine

Dette actionspillet fra The Bitmap Brothers skilter med solid spillbarhet og lekker grafikk. Lydsporet er heller ikke å forakte, og med støtte for to spillere samtidig bør dette være en sofaflerspiller-favoritt. Et av de ikoniske Amiga-spillene, og absolutt et spill vi forventer å se.

Sannsynlig: Rebellion eier rettighetene, og har åpenbart allerede et samarbeid med Retro Games i og med at Speedball 2 er på TheC64. Så her er det nok bare snakk om å bli enige om en fornuftig sum. Det skulle ikke forundre oss om vi får flere The Bitmap Brothers-spill. Gods, Cadaver, Xenon 2 – alle er gode kandidater.
Pinball Dreams. Snadder. Vi godtar også Pinball Fantasies.
Pinball Dreams. Snadder. Vi godtar også Pinball Fantasies.

Pinball Dreams

I likhet med oppfølgerne er dette flipperspillet fra Battlefield-skaperne Digital Illusions en storfavoritt på Amiga. Det var den første «ordentlige» flipperspillsimulatoren, og selv om fysikken ikke er perfekt er spillet skikkelig gøy. De fire inkluderte brettene byr på noe for enhver smak. Og musikken – herlig!

Sannsynlig: Dette spillet er allerede tilgjengelig på strømmetjenesten Antstream Arcade, så det burde være greit å få fatt i hvis Retro Games prøver. Men vi vet jo ikke om dette blir en minimaskin eller en fullskala-replika, og vi må nesten ha et fungerende tastatur for å spille Pinball Dreams. Hvis det først kommer, kan det godt tenkes vi får se oppfølgerne også, og kanskje til og med Slam Tilt.

Supercars 2

Klassisk fugleperspektiv-bilspill fra Gremlin og Magnetic Fields. Både dette og forgjengeren byr på vanedannende bilkjøpring og god grafikk og lyd, og har mange tilhengere. Ikke akkurat et spill som trekkes frem når man skal vise hva Amiga er god for, men det leverer solid moro.

Middels sannsynlig: Her er det ingen lisensierte bilmerker som kan skape trøbbel for en relansering, og det virker heller ikke som rettighetene er så vanskelige å få fatt i (som nevnt har Pixel Games UK allerede relansert ett Gremlin-spill på Steam, men vi vet også at Piko Interactive har en del av Gremlins gamle spill). Dette er nok et spill som er tilgjengelig på Antstream, så hvis vi krysser fingrene ekstra hardt kan vi late som bakgrunnen her er grønn.

Det er selvsagt rikelig med andre spill vi håper at en fungerende Amiga-replika får installert, men nå har vi brukt opp dagens ordkvote. Så hva med deg? Hvilke Amiga-klassikere eller skjulte perler håper du å få et gjensyn med?

 • Oppdatert: Sensible World of Soccer er på Antstream, så jeg har endret den fra usannsynlig til middels sannsynlig.

4 kommentarer om “Hvilke spill vil du ha på en Amiga-replika?”

 1. Ville vel også tatt med HiredGuns og Ad&d Gold box spillene, som var best på Amiga.
  Ellersj er jeg rimelig enig med den lista der, men hvis det ikke blir de spillene der engang, blir det en temelig skrøplig «TheAmiga» :(

  Flott og lettlest artikkel!

  Svar
 2. Kan ikke ha Amiga (500?) uten mus vel… Det kan forsåvidt funke på plattformer som CDTV eller CD32 uten mus, men denne kommer nok med støtte for mus via USB på lik linje som joystick på the64. Det hadde blitt veldig proprietært og lite fleksibelt uten. Regner også med (håper!) at den vil støtte floppyformater som adf, dms e.l… Men er litt spent på kompabilitet og hardware, og om den er låst til kickstart 1.3. Er det kommet mer info enn teasere?

  Jeg vil ha mange spill.. Lost Dutchmans Mine og Sim City. Great Gianna Sisters. Og Robocod og Flood og Superfrog. LED Storm og Turbo Raketti. Faerytale. Ishtar. Castle Master. Marble Madness. Og veldig mange flere. Det skal vel være 500 spill ;) Hehe – ikke realistiske kandidater her :)

  Svar
  • Jeg er ganske sikker på at den kommer til å støtte mus, noe annet ville vært veldig rart. Men om mus kommer til å følge med i boksen er jo en annen ting, og hvis den ikke gjør det kan det jo tenkes at man er redd for å forhåndsinstallere spill som krever mus.

   Har ikke kommet noe mer informasjon. Det blir spennende å se hvilke Amiga-oppsett den støtter. Jeg vil tro den går opp til Kickstart 2.x i alle fall (A500+, A600), men skal jo innrømme at jeg vil bli ganske skeptisk til produktet hvis de velger å låse den der. Vi får bare se.

   Svar

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.