33. og 34. runde av NM i Amiga-spill

Um, her ble det kaos på banen. Passende, for det er blant annet sportsspill det går i denne gangen.

I denne serien med artikler vil Retrogamingpappa forsøke å kåre tidenes beste Amiga-spill, med deres hjelp. Vi kjører fotballcup-prinsippet, der to og to spill møtes til dyst. Deres stemmer avgjør hvilket som går videre til neste runde i cupen, helt til vi sitter igjen med én vinner til slutt. Les mer om konseptet her.

Reglene er enkle: 64 lag, cupoppsett der hver “kamp” består av to spill (det kan nok bli flere i enkelte runder) som går i duell. Vinner blir kåret ved hjelp av en avstemning. Når alle lag har spilt første runde, blir det trekning på neste runde. Husk å stemme med hjertet og ikke med hodet, da en del av disse spillene trives best i hodet.

Denne enheten er klar for en postlegging

Påstander som blir kastet ut er sjeldent eller aldri faktasjekket. Men det er jo også slik i dagens mediebilde, så sånn sett følger jo Retrogamingpappa med i tiden.

Nok en gang en presisering: Dette er ikke et forsøk på en grundig anmeldelse av alle spill, mer en kjærlig realitetsorientering.

Du kan vinne en TheA500 Mini!

For å få sjansen til å vinne mini-Amigaen må du fylle ut dette skjemaet, og fortelle hvilket spill du syntes bør vinne hele cupen. Dersom forslaget ditt vinner, blir du med i trekningen.

Runde 33: Winter Games vs Summer Games vs California Games vs Fiendish Freddy’s Big Top o’ Fun vs Eskimo Games vs Ski or Die vs World Games

Winter Games 

Winter Games
Winter Games

Winter Games is coming. 

Hva husker man fra Winter Games. Egentlig tror jeg man husker Commodore 64 og masse snørrete 8 åringer samlet i en kjellerstue. Høydepunkt må jo være å velge nasjonalsang. Den brasilianske var litt tullete. Husker egentlig ikke så mange av eventene, men det var noe skiskyting og skøyting. Klarer ikke å huske at jeg hadde en favoritt, men det som var gøy her var jo konkurransen! NÅ skal Retrogamingpappa prøve dette alene. Vi venter til det er ro i heimen.

Joachim har forresten skrevet om det her.

Da er tiden endelig kommet. Hele huset har gått til sengs, og den eneste lyden som høres er fuglekvitter i det solen er på tur ned. På bordet er det en nyåpnet Hansa Mango IPA. “Den var best i fjor, årets er utvannet skvip” sier folk. Jeg kjøper den når ingen andre ser på. Jeg liker den fortsatt ganske godt. Frisk og god. Nå lurer jeg på om dette plutselig ble reklame, og vi må sensurere litt. La oss endrer til denne. Uansett, den friske mangodrikken står på bordet tett opptil gårdagens potetgullskål, som i løpet av dagen har stått gjemt bakerst i det høye skapet bak to fiskebollebokser som har stått der siden vi flyttet inn. Det er en hylle med liten trafikk og små sjanser til å bli oppdaget. Kims potetgull med paprika (dette er dessverre ikke sponset). For å få bort den irriterende lyden av fuglekvitter, lukkes også alle vindu. Nå henter vi frem THEA500 Mini (ikke sponset) og fyrer opp Winter Games. 

Åpningsseremonien er koselig og bringer tilbake godfølelsen. Og RGP velger selvfølgelig Nederland som hjemland, da disse sikkert har en lang og stolt vintersporttradisjon. De har jo lange kanaler som fryser til is på vinteren, der går de vel på ski? 

Uansett, første øvelse: Pølse i brød. 

Pølse i brød er en idrett som nok ikke er veldig kjent her til lands, men det er som skihopp med innslag av slalomballett i hoppdelen. Retrogamingpappa faller på de to første forsøkene, og på tredje lander han FJELLSTØTT. Men på grunn av malnglende slalombalett i hoppdelen blir det uansett 0 poeng.

Øvelse to. 

Skiskyting. På en THEA500 Mini. Med den medfølgende controllerpadden. I gamle dager hadde man tatt tak i en litt løs joystick, holdt den i basen og ristet løs for å få god fart på i langrennssporet. Det går ikke med den medfølgende kontrolleren. Når man går langrennsdelen bortover, må man trykke på høyre så venstre, og gjenta. Retrogamingpappa utviklet prolaps i venstre tommel før vi i det hele tatt kom til første skyting. Det er nok en grunn til at dette spillet normalt sett ikke følger med THEA500 Mini. Og mitt tips til deg akkurat nå er, ikke prøv. La dette være et minne fra når du var 8 år og samlet en gruppe med jevnaldrene snørrette drittunger nede i kjellerstua til han litt rare onkelen din og spilte livet av dette. Takk for nå kan vi si til Epyx Winter Games.

Summer Games

Summer Games
Summer Games

Hva husker vi fra Summer Games? Det var nok et spill i rekken som først og fremst tok seg ut på den grafisk og lydmessige underlegne plattformen Commodore 64. En serie småspill som gir deg poeng alt etter hvor bra du gjør det i forhold til dine medspillere. Hovedsaken her er å ha det gøy med flere. Øvelsene var varierte og inneholdt klassikere som:

 • Stavsprang
 • Stuping
 • Springing
 • Hopping over hest
 • Lerdueskyting

Åpningsscenen var også ikonisk med musikk, ildspåsettelse og duer.

Men er det gøy?

Jeg spurte Retrogamingpappa2 hvorfor vi spilte dette før. Han sa:

Vi hadde ikke så mange alternativer. Det var å sitte der og slite i filler joysticker på 100-metern, eller å gå rundt i skauen for å se etter skatter.

Og med skatter så mente han poser som inneholdt voksenblader som var gravd ned i skogen. Dette er tydeligvis et nasjonalt fenomen, for dette skjedde også der RGP1 kommer fra. 

Joachim har forresten skrevet om det (spillet, ikke voksenblader i skogen) her.

Det nærmeste vi kommer av bilder her er Commodore 64 boks med feil innhold, bilder fra Åpning og avsluttningssermonien. Og den eneste øvelse Retrogamingpappa giddet å prøve seg på.

California Games

california games
California Games – stært fra tidligere artikkel

California Games, na nananananana.

Samme opplegg som med Summer og Winter Games, bare at det nok ikke er noe spesielt som heter California Games IRL (Amiga Amigo – X-Games er vel en grei analogi i dag?). Og i stedet for å velge nasjon, så velger du en kul sponsor. Så når det kommer til øvelsene, så er de kanskje veldig califioriske av seg, og det er nok her navnet kommer inn.

 • Half-pipe
 • Footbag – Eller som de kaller det i TV serien Community – Hakeysack
 • Surfing
 • Rulleskøyte langs Santa Monica Beach
 • BMX
 • Frisbee

Beklageligvis har ikke Retrogamingpappa funnet en versjon av California Games som virker, og det etter 4 minutters intens leting, så neste gang dette eventuelt må spilles på nytt, blir om den går videre til neste runde.

Joachim har skrevet en veldig grundig anmeldelse her.

cd SPILL har en egen episode her.

Fiendish Freddy’s Big Top o’ Fun

Fiendish Freddy's Big Top o' Fun
Fiendish Freddy’s Big Top o’ Fun

Vi er på sirkus. Sirkusdirektøren får plutselig en faktura på 10,000,000 fra Big Greedy Bank. Forfallsdatoen er i kveld! Vi må samle inn nok penger for å reddee sirkuset! Heldigvis har vi mulighet til å gjøre dette ved å delta i 6 konkurranser. Og får vi nok penger i hver av disse, så klarer vi å redde sirkuset. 

Hva mer kan vi gjøre enn å starte?

Første konkurranse: Stuping fra høy høyde inn i en bøtte med vann. 

I spillet får man flere forsøk i motsetning til hva man ville gjort hvis dette var på ekte. Hver gang må man sikte på bøtte, og strekke seg ut i det man møter den. Men underveis er det en liten klovn som prøver å sabotere ved å blåse oss bort. Jeg mistenker at dette er en klovn sendt fra den grådige banken. Han klarer ikke å forstyrre oss første gang, for da treffer vi faktisk bollen og overlever. Andre gang går det litt verre. Vi traff bakken, men ikke bøtta.

Dommerne er mildt sagt oppgitte. Vi får litt under 200 penger. Et godt stykke igjen.

Andre konkurranser: Sjonglering. 

Enkelt nok. En sel kaster ting på oss som vi må sjonglere i luften. Det er greit nok å ta imot, men RGP skjønner ikke helt hva han skal gjøre når det kommer et tredje objekt. Hjelper heller ikke når noen av objektene er bomber. Dommerne er heller ikke denne gang imponerte. Det ser dårlig ut med den regninga.

Tredje konkurranse: Trapes.

Det eneste Retrogamingpappa klarte i den øvelsen var å falle flere ganger veldig langt.

Null cash.

Fjerde konkurranse: Knivkasting. 

Nå kan vi egentlig se langt etter å beholde sirkuset. Vi skal her kaste kniv på ballonger mens en halvnaken person, som jeg tror identifiserer seg som kvinne, spinner rundt foran knivene. OG den der klovnen skal kaste bomber på oss igjen? Håper vi får mye penger neste konkurranse.

Femte konkurranse: Stram line

Her skal vi gå over en stram line uten å falle ned i avgrunnen. Vi gjør det med å balansere pinnen, ikke for langt den ene eller andre veien, og samtidig ta små skritt fremover. Til alt overmål går det bra! Første gang… for denne øvelsen gjenstas 3 ganger. De to siste måtte vi nok delta i begravelsene på. Og vi fikk ikke mye penger heller.

Sjette konkurranse: Kanonball. Menneskelig Kanonball.

En dame putter krutt i en kanon. En person klatrer ned i kanonen. Damen tenne på, og tipper kanoen slik at den faller mot bakken. Vi skal beregne hvor langt vi skal fly, og trykke på knappen når vi er fornøyd med hellinga på kanonløpet. Ikke vent for lenge, da fyrer du av mot bakken. Det vet jeg.

Tre forsøk. Sirkuset har ingen sjanse å overleve.

Avslutningsvis ser vi at sirkuset rives, og det kommer opp et stygt kontorbygg og en McDonalds.

MEN GØY!

Spillet kan også finnes på GOG

Eskimo Games

Selklubbing?
Selklubbing?

Jeg tror ikke dette spillet kunne ha blitt gitt ut i 2023.

Nok en samling med «helsprø» småspill som kan spilles i en eller flerspillermodus.

Flest poeng vinner. Her er det ingen valg av nasjoner eller flagg, da alt er eskimo.

Følgende krenkene øvelser er det mulig å konkurrere i:

 • Snøkrig
 • Eggsanking
 • Iglobygging
 • Tapper
 • Isbjørnkamp

Ingen joystiker ble skadet i løpet av denne testen.

Ski or Die

Ski or Die
Ski or Die

Ski or Die er Elactronic Arts utfordrer i denne kategorien. De har et like flott 90-talls look som California Games, men er enda bedre på humor. Når du starter Downhill Blitz, blir du droppet med helikopter, og lager et stort hull i bakken. Retrogamingpappa lo. Det er lenge siden sist Retrogamingpappa lo.

Hva finner vi i dette spillet da? Spillet åpner i butikken til den tidligere marineinfanteristen Rodney. Man kan bare tenke seg hva denne mannen har sett og opplevd tidligere i livet. La oss bare håpe at han finner roen her oppe i fjellene. 

Spillet har 5 konkurranser. 

Sowball Blast, eller snøballkrig. Du sitter i en snøballborg midt på en slette. En masse drittunger kommer og kaster snøballer på deg, og din jobb er å treffe så mange som mulig før tid eller snøballer går i null. Det er verd å merke seg at det er 4 retninger du også kan snu deg i basert på en “radar” oppe i høyre hjørne. Jeg fikk aldri tid til å prøve den, da det hele tiden kom en masse av de små skadedyrene i den retningen jeg så. Overraskende morsomt egentlig.

Downhill Blitz – Frikjøring i fjellet.

Dette er DRITVANSKELIG. Prøv å unngå å havne utenfor løypa, og få ekstra poeng ved å hoppe samtidig som du gjør et triks. Var veldig glad da jeg kom igjennom løypa etter ca 300 restarts.

Snowboard Half-Pipe

Denne var litt gøy. Snøbrettkjøring der du må unngå å kjøre på kaniner, og samtidig hoppe og gjøre triks. Fikk til slutt veldig lav score, men dette kan man gjøre flere ganger!

Acro Aerials – Hopp med triks

Du setter utfor en bakke, hopper, gjør et triks, lander. Lett som en plett. 

Fikk særs dårlig resultat.

Innertube Trash – Badering utfor

To baderinger, to spillere. En bane. Ingen regler. GO!

Kommer garantert til å sette på denne neste gang gjengen med dårlig hårvekst møtes neste gang.

cd SPILL har snakket om spillet før.

World Games

World Games
World Games

Hva husker vi fra dette, da? Jo, sumobryting var bra. Vi øvde jo selv på ritualet før kampen begynte IRL. Tømmerstokkkasting var også en idrett som vi hadde før og faktisk etter, kun opplevd i dette spillet. Tømmerstokkrulling i tandem huskes for soundtracket, og klippestuping virker en smule farlig. 

Winter Games og Summer Games skal nok egentlig symbolisere sommer og vinter OL, og du skal ikke se bort fra at de ikke blander inn dette grunnet lisensiering. Men hva skal da World Games være? Jo, det er faktisk noe som heter World Games og arrangeres hvert 4. år! Har de masse rare idrettsgrener da? JA! Hør på dette:

 • Kayak polo
 • Bowling
 • Svømming med havfrueføtter
 • Tautrekking
 • Kung Fu
 • Fistball
 • Livredding

Neste World Games er i Kina 2025. Det blir sikkert kanonbra. 

Men hva med Amiga-versjonen av World Games?.

Første konkurranse. Vektløfting. Det utføres ved å ta joysticken opp og ned i rett rekkefølge og med rett timing. Hvilken type vektløfting avgjør også hva du må gjøre. Og vi testet dette på en jobbsamling en gang. Samlet en gjeng med nerder, som kanskje ikke var født da dette spillet kom ut. Satte på World Games og gikk for å hente en øl mangodrikke. På vei tilbake holder gjengen på med vektløfting, og uten å gi noen tips prøver de seg litt frem før de slår av Amiga-en. Det summerer egentlig opp den øvelsen. Litt trist at vi ikke fikk reaksjoner på klippestuping, tønnehopping, okseridning, tømmerrulling, slalom, stokkekast og  sumobryting. Men det summerer egentlig ganske godt hvordan dette spillet har holdt seg. Ikke bra.

Joachim har selvfølgelig også skrevet om dette spillet før.

California Games World Games Winter Games Fiendish Freddy’s Big Top o’ Fun Eskimo Games Ski or Die Summer Games
Første gang utgitt på Amiga 1987 1987 1987 1989 1989 1990 1992
Utgiver Epyx Epyx Epyx Mindscape Magic Bytes Electronic Arts US Gold
Utvikler Westwood Associates Incredible Technologies Maitai Entertainment Creative Materials
Funker det 30 år senere vet ikke tydeligvis ikke Det har gått ut på dato JEPP! #krenket JEPP! Det har gått ut på dato

Er det noen «Games» som mangler, kommenter gjerne i kommentarfeltet under. Ja, det er også ett som ble sensurert av redaksjonen i forbindelse med denne artikkelen.

Runde 33: Sly Spy: Secret Agent vs James Bond: The Stealth Affair vs James Pond: Underwater Agent

Sly Spy: Secret Agent

James?
James?

Dette spillet hadde Retrogamingpappa aldri hørt om før, men det er vel ingen tvil  om at dette er et forsøk på å lage et James Bond spill. Det er jo lovt å prøve? Hvor ille kan det være? (Den setningen der kommer vel ikke til å bite meg bak, eller?)

Grafikken er fin og morsom, men musikken går meg på nervene. Heldigvis er det mulig å trykke på F2 for å toggle den av eller på. Det finnes altså en gud. 

Første del, “fallskjermhopping”. Vår hemmelige agent hopper ut av et fly, men glemmer fallskjermen. På vei ned, dukker det opp av intet andre skumle banditter, som enkelt lar seg skyte ned. Det var for lett…

Andre del starter med at en rabiat hund kommer springende mot vår kjære agen 069. Tro om den er kosen? Akkurat denne delen går sånn midt under pari, og det kommer noen gorillaer av russiske spioner som kaster tønner på meg, og jeg dør. 

Vi prøver på nytt. Kom akkurat like langt. Første del var fantastisk for lett, andre del var fantastisk for vanskelig. Vi sier takk for nå og håper at dette var siste gang.

James Bond: The Stealth Affair

James?
James?

Dette spillet hadde forskjellig navn i Europa og USA. Det kommer nok til at i USA hadde de lisens på bruken av James Bond merkevaren. Derfor vil nok den europeiske utgaven være anonymisert med tanke på det. Men vi kan jo late som at det er MI6 og James, i stedet for John og CIA.

Vi starter opp, og det er en imponerende intro. Dette er superspionshit, altså!

Vi ender opp på kontoret til en storkar i etterretningen, og vi blir briefet av direktøren om at et topphemmelig stealthfly er stjålet. 

Når direktøren skulle vise James/John powerpointen til hvordan et stealth fly ser ut, kom det opp et bilde av en lettkledd dame, og direktøren ble sjokkert, og dekket over det på en mesterlig måte. Topp humor!

Han sender oss avgårde, kåre, og vi lander i et fiktivt land i Latin-Amerika. 

Der starter vi i ankomsthallen på flyplassen, og en vakt ber om et pass. Det finner vi jo ikke.

Verdens smarteste agent møter altså opp på flyplassen i et annet land, og har ikke med seg pass? Hva er det som skjer?

Klarer ikke å åpne kofferten min, men får tak i en avis i avismaskinen. Den gir meg ikke noe nytt pass. Hva kan jeg gjøre da? Gå inn på do?

Så hvordan får jeg opp døren til doen? 

Operate Door on Door funket dårlig. Ingenting funker.

Helt til jeg bare går nært døren, da går den opp. Uten hjelp fra John/James. Jeg går inn.

Da kommer det opp et vindu som ber meg legge inn en ny diskett. Ingen ser ut til å fungere, og spillet bare slutter å virke. Dette er rimelig frustrerende. Takk for nå!

James Pond: Underwater Agent

James?
James?

Det er totalt gitt ut 25 offisielle James Bond filmer. Kun en skuespiller har kun fått en film. Det var George Lazenby som kun fikk spille i “James Bond i hemmelig tjeneste”. Filmen var det nærmeste man kan si en James Bond- film floppet, og han kan vel ikke sies å ha fått karrieren til å ta av i etterkant heller. Verd å merke seg kan være at han var med i et dataspill som heter Fox Hunt fra 1996, der var han sammen med blant annet Rob Lowe en del av hovedkarakterene. Dette er et interaktivt spill med spillsekvenser som er spilt inn, og basert på dine valg får du fortsettelsen.  Spillet kom ut både på PS1 og PC, og er nok akkurat slik du kan vente av et spill laget av Hollywood for PC og PS1. I tillegg ble det laget en film basert på det de hadde laget til spillet. Filmen har fått karakter 5.0 på IMDB, basert på hele 192 stemmer. 

Joachim har ikke anmeldt “The Fox” på PS1 eller PC. Det er heller ikke dedikert en episode på podcastene cd SPILL eller Spæll. Enda.

Et stort problem når Retrogamingpappa skal anmelde James Pond er at spillet ikke vil fungere. Men basert på minner skal vi nå ta en liten mental gjennomgang.

Se for deg at Mario Bros. og Sonic the Hedgehog får et kjærlighetsbarn. Som de så må adoptere bort fordi det skjer noe tragisk. Så må dette barnet bo på barnehjem og har ingen voksne rollefigurer til å veilede seg på veien til å bli voksen og selvstendig. Noen ganger kommer den bobleblåsende onkel Bubble Bobble på besøk, men sjeldnere og sjeldnere ettersom tiden går. Den husker noe om sideskrollende brettspill og penger og sånt. Og det går egentlig ganske bra med barnet når det til slutt blir voksent, men det blir liksom ikke helt det som var målet. Men hvem er vel vi til å bedømme? 

James Pond
James Pond
Sly Spy: Secret Agent James Bond: The Stealth Affair James Pond: Underwater Agent
Første gang utgitt på Amiga 1989 1990 1993
Utgiver Ocean Interplay Productions Millennium
Utvikler Software Creations Delphine Software Vectordean
Funker det 30 år senere Nei NEI kanskje?

Ski or Die samt James Pond: Underwater Agent går videre til neste runde!

Ønsker du å bidra?

Du kan legge inn en appell for din favoritt her eller delta i trekning av en THEA500 på oversiktsiden. Her ligger også oversikt over alle kamper.

Pokalen i toppbildet er laget av QuinceCreative.

4 kommentarer om “33. og 34. runde av NM i Amiga-spill”

 1. Når du først har James Pond i den ene runden, så kunne kanskje James Pond: The Aquatic Games vært med i den andre runden? Artig spill var det og, slik jeg husker det :)

  Svar

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.