9. og 10. runde av NM i Amiga-spill

Stardust møter merkelig nok Defender of the Crown til dyst, mens Wings går opp mot Wings of Fury. Fingy?

I denne serien med artikler vil Retrogamingpappa forsøke å kåre tidenes beste Amiga-spill, med deres hjelp. Vi kjører fotballcup-prinsippet, der to og to spill møtes til dyst. Deres stemmer avgjør hvilket som går videre til neste runde i cupen, helt til vi sitter igjen med én vinner til slutt. Les mer om konseptet her.

Reglene er enkle: 64 lag , cupoppsett, og hver “kamp” består av to spill (det kan nok bli flere i enkelte runder) som går i duell. Vinner blir kåret ved hjelp av en avstemning. Når alle lag har spilt første runde, blir det trekning på neste runde. Husk å stemme med hjertet og ikke med hodet, da en del av disse spillene trives best i hodet.

Denne enheten er klar for en postlegging

Påstander som blir kastet ut er sjeldent eller aldri faktasjekket. Men det er jo også slik i dagens mediebilde, så sånn sett følger jo Retrogamingpappa med i tiden.

Nok en gang en presisering: Dette er ikke et forsøk på en grundig anmeldelse av alle spill, mer en kjærlig realitetsorientering.

Du kan vinne en TheA500 Mini!

For å få sjansen til å vinne mini-Amigaen må du fylle ut dette skjemaet, og fortelle hvilket spill du syntes bør vinne hele cupen. Dersom forslaget ditt vinner, blir du med i trekningen.

Her er oversikten over alle kamper.

Runde 9: Wings vs Wings of Fury

Wings

Wings

Wings er med på listen fordi det var et stort spill med et dystert bakteppe. Vi skulle følge en pilot gjennom første verdenskrig, og man innså nok fort at det er ekstremt vanskelig å holde fyren i live hele veien. Når han døde, startet du på scracth med en ny fyr. Det var også historiefortelling hele veien. I dagboken skrives historien dag for dag, og jeg tror at dette var reelle historiske hendelser om hvordan krigen utviklet seg. Det huskes i alle fall at det gikk veldig mange timer på dette spillet for cirka 30 år siden. En favoritt til å nå langt.

Den Røde Baron – Manfred Albrecht von Richthofen.

 • Født 2 mai 1892
 • Død 21 april 1918
 • Flyver fra 1911 til 1918
 • Fra 1915 en del av Deutsche Luftstreitkräfte
 • Som en del av “Det flyvende sirkus” skjøt han ned en plass mellom 73 og 100 fly.
 • For å bli flyveress var det krav om å skyte ned 5 fly.

Spillet består av forskjellige småspill som bombing og strafing i 2D, og luftkamper med førsteverdenskrigfly i 3D. Husker jeg rett at vi også kan møte den Røde baron? Sikkert. Vakker grafikk var det også, og stemningsfull musikk, tenker jeg. Laget av Cinemaware, og det må jo også gå som en fordel?

Det er forresten kommet en ny versjon på Steam

Og til Amiga?

Vi får se hva som skjer når vi starter opp den originale versjonen..

Pen intro, inspirerende musikk, dette er bra.

Oppretter en flyver, og skal få vingene mine ved å skyte tre hauger med flybensintønner.

For første gang så langt klarer ikke Amiga Forever å holde musen inne i skjermen, og kontrollene blir helt forferdelige. Bommer på 2 av 3 hauger. Fikk ikke vinger, starter på nytt med en ny karakter som HAR vinger. Starter på nytt, får første dogfight-oppdrag. Samme problem, min makker dør og jeg lander på et jorde. Kommer ikke til å bruke mer energi på dette nå. Her var utfordringen emulatoren, håper denne går videre, da skal vi prøve på Minien!

Full Contact er nok ikke det beste spillet, men definitivt i intro toppen. Lotusen som flasher lys og deilig musikk. Beste minne, uten tvil. Wings. Spillbarheten og variasjon. Er nok Amiga-spillet jeg brukt mest tid på.

-AudunDD

 

Wings of Fury

Wings of Fury?

Hva husker man fra 90-tallet? Brøderbund, er det dansk? Dette er et spørsmål Retrogamingpappa har tenkt på i ca 33 år. Tro om ikke internett er gode på å finne ut sånne ting? Wikipedia sier at firmaet ble startet i 1980 i noe som heter California(USA). Neste spørsmål: Hadde ikke de noe å gjøre med Lode Runner da? Jo. Wikipedia skriver at det ble utgitt av Brøderbund i 1983. Morsomt. Det må jo ha vært et av de bedre toplayerspillene på tidlig 80 tall. Minnes jo at dette var virkelig gøy når man var to. Men det står jo ingenting om at det er mulig å spille to samtidig? Er dette et falskt minne, eller tenker jeg nå på en PC port? Dette var rart. Uansett, tilbake til Wings of Fury, laget av Brøderbund. Brøderbund lagde kanskje flere bra spill? Internett sier det var mange, og jeg kjenner igjen Choplifter, Lode Runner. Prince of Persia, alle Carmen Sandiego-spillene, og Myst.

Uansett, tilbake til Wings of Fury av Brøderbund. Den Øen er forresten egentlig ikke en Ø, men en god gammel, gjennomstreket 0.Sier internett. Er det dette som kalles kaninhull? Det hjelper vel heller ikke at Retrogamingpappa har fokus som en gjennomsnittlig husflue.

Vi starter opp Wings of Fury!

Det var lettere sagt enn gjort. Fant en fin ADF fil, og lastet den opp i Amiga Forever. Startet opp, og ingenting skjedde.

Men slik jeg husker det skal være, så starter du plutselig på et hangarskip, i et jagerbombefly fra andre verdenskrig. Det er sikkert under andre verdenskrig også, ellers hadde videre hendelsesforløp vært veldig merkelig. Så tar du av fra hangarskipet, her må du bruke litt kløkt og erfaring for ikke å stupe rett ut i det blå hav. men du kommer deg opp, og kameravinkelen skifter nå kanskje til en mer utzoomet versjon, der flyet ditt er pittelite. Du ser hangarskipet bare blir lengre og lengre borte, og du nærmer deg en øy. Øyen inneholder en del fiendtlige elementer som du enten må bombe eller skyte i stykker. Jeg husker lydbildet ganske bra, tror jeg. Dersom du har brukt opp all ammo, og fortsatt er flybar, må du tilbake til hangarskipet, lande (en liten leksjon i landing her). Velge bomber, torpedo eller raketter, før du igjen tar av og flyr mot øya.

Det sies at hverken Retrogamingpappa eller Amiga Amigo noen gang klarte å utslette alle fiendtlige elementer på øya. Og at vi heller aldri klarte å lande på hangarskipet på vei tilbake. Så selv om spillet ikke lot seg avspille, så anbefales det på det aller varmeste. Terningkast 12.

Joachim har skrevet om Wings of Fury her

I tillegg har Retro Crew laget en video her

Har ikke fått tatt bilder, men har fått DALL E2 til å lage noen bilder for oss. Resultatet sier meg at datamaskiner aldri kommer til å ta over verden.

[Midjourney er nok en større trussel. – red.]

Midjourneys Wings of Fury.
Midjourneys Wings of Fury, lagt inn av en hjelpsom redaktør.

[uh, oh. jeg har noen ordentlige skjermbilder du kan låne også – red.]

Runde 10: Stardust vs Defender of the Crown

Stardust

Stardust

3 Disketter. Laget av Bloodhouse. Bra navn. De angret sikkert i ettertid. Det er en type navn som ikke klinger like godt når du vokser litt ut av tenårene [i dag heter de Housemarque, så ja… red.]. Hva er det slags spill de har laget da? Retrogamingpappa prøvde aldri dette Amiga-spillet i gamle dager. Men det er jo aldri for sent å prøve noe gøy. Jo, det er stort sett for sent å prøve noe gøy. Plutselig sitter du i en situasjon der du må jobbe for å ha råd til mat, hus og bil. Og når du ikke jobber så må du drive vedlikehold av to små troll som ikke hele tiden lystrer pek og klikk kommandoer. Vask hender. Nei, prøv på nytt. Bruk såpe på hender. Vask hender. Har du husket å henge opp håndduken etter deg?

Vi bruker nå 6 minutter på å spille Stardust. Hadde vi startet dette prosjeket 20 år tidligere, så hadde det nok vært enklere å få ryddet mer tid i kalenderen.

Vi velger en virtuell Amiga 500 med ekstra minne og 2 ekstra diskettstasjoner.

Ohhh! Litt Star Wars-aktig åpningstekst! Vi skal altså til en galakse langt borte for lenge siden. Pompøs musikk!

Det tok litt tid å laste inn dette spillet.

Endelig klart til å spille! Har fått opp en WAR PLAN. Det lover jo bra. vanskelighetsgrad skal være på 12%. Det må kunne løses.

Vi har startet om det er et romskip midt på skjermen. Det er nok oss. Noe beveger seg på venstre side av skjermen. Det må sikkert uskadeliggjøres. Vi prøver. En hel drøss med meteorer, som blir mindre i størrelse med fler i antall når de blir skutt. Og noen romskip. Heldigvis dukker det opp små power-ups underveis. Romskipet svinges til høyre eller venstre, og gir du gass, så flyter du fremover. Som vanlig no-gravity styring. Første brett gjennomført! Neste brett tar laaaang tid å laste inn. Dette var et spill som kom 6 år etter Amiga 500 først ble lansert. Kan det være at dette egentlig er et litt for ambisiøst prosjekt for denne maskinen? Eller er det noe galt? Prøver å putte inn disk 3 i den ledig diskettstasjonen. Det hjelper ikke så mye. Og der er middagen klar. Lykke til!

Joachim har skrevet om Stardust her

Defender of the Crown

La turneringen begynne

Det er en veldig informativ intro til dette spillet, og som barn var Retrogamingpappa veldig glad i Robin Hood. Som igjen gjør at Retrogamingpappa blir kastet tilbake til slutten av 1980 tallet i det øyeblikk musikken treffer hans noe nedsatte hørsel. Spillet er fortsatt pent å se på, og musikken er veldig gjenkjennelig.

Vi blir kastet rett ut i et vanskelig valg. Hvem skal vi være. Vi må velge en av sakserne i spillet, og den eneste vi ikke kan være er Robin Hood. Hvorfor har det fortsatt ikke kommet en eneste brukbar Robin Hood-film? Jeg kaster en utfordring til HBO, lag en bra Robin Hood serie. Ta gjerne med den gjengen som lagde den der serien med de dragene, men fint om dere dropper magi og sånne greier i Robin Hood. Den kan for eksempel hete Robin Hood: The Legend of Sherwood Forest? Det er uansett til den skogen spillet tar oss etter vi valgte å spille som Geoffery Longsword. Han skal være sterk på fekting, og det er en stor del av dette spillet. Robin gir oss en glitrende peptalk før alvoret starter.

Datoen er oktober 1149, England er politisk fragmentert og det er nå din oppgave, Geoffrey Longsword, å samle britene fra dine landområder i nord. Det første som skjer da, er at Retrogamingpappa trykker på feil knapp og vi har kalt inn til turnering. Først og fremst må det sies at rent visuelt er turneringen storslått og vakker. Dernest, vanskelig. Geoffery flakser veggimellom etter møtet med Edmund the Grim. Hvordan kan vi hevne dette da? Vi bestemmer oss for å dra hjem til Edmund, og rane han.

“Go raiding”

I ly av natten sniker vi oss inn til borgen hans, og på en eller annen måte er vi plutselig i borggården. Vi møter tre fiender, og finner ikke ut hvordan vi skal klare å fekte på en fornuftig måte. Er det bare å trykke vilt på knappen? Det hjalp i alle fall ikke, og vi må betale 2 gullpenger for å gå fri. Dette er ikke bra. Og etter å ha kastet bort store hærstyrker på å få tatt noe nærliggende områder, avinstallerer vi mentalt dette spillet og lar minner være minner.

Joachim har IKKE skrevet om dette???

Defender of the Crown Wings Wings of Fury Stardust
Første gang utgitt på Amiga 1986 1990 1990 1993
Utgiver Cinemaware Cinemaware Brøderbund Bloodhouse
Utvikler Master Designer Software Cinemaware Unlimited Software Inc. Bloodhouse
Funker det 30 år senere Nei, det er vanskelig se over Jepsi pepsi! Tror det

 

Stemmegivingen har nå stoppet og følgende spill går videre:

 • Wings
 • Defender of the Crown

 

Ønsker du å bidra?

Du kan legge inn en appell for din favoritt her eller delta i trekning av en THEA500 på oversiktsiden. Her ligger også oversikt over alle kamper.

Pokalen i toppbildet er laget av QuinceCreative.

3 kommentarer om “9. og 10. runde av NM i Amiga-spill”

 1. Morsomt hvordan det er en større overraskelse at Joachim ikke har skrevet om et av de hundreogørten spillene i denne kåringen enn at han har gjort det.

  Svar

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.