Semifinaler i NM i Amiga-spill!

Vi er nesten i mål – stem dine favoritter videre til finalen!

Resultatet fra kvartfinalene i Retrogamingpappas store NM i Amiga-spill er nå klare:

Kamp Lag 1 % Lag 2 %
1 Sid Meier’s Pirates! 58,2% Pinball Fantasies 41,8%
2 Indiana Jones and the Fate of Atlantis 45,5% North & South 54,5%
3 Sim City  60% UFO: Enemy Unknown 40%
4 Civilization 47,3% The Secret of Monkey Island 52,7%

Vi gratulerer vinnerne, og henviser raskt til videre spill:

Vinner av Kamp 1 møter Vinner av Kamp 3.

Vinner av Kamp 2 møter Vinner av Kamp 4.

Semifinalene spilles på nøytral stadium.

Første semifinale:

Kampen vil finne sted på Speedball 2-arenaen.

Andre Semifinale:

Kampen vil finne sted på hjemmebanen til Lotus II.

Vi har som vanlig hørt med våre ekspertkommentatorer om hva de tror utfallet blir:

Retrogamingpappa:

Jeg har tidligere proklamert «Sid Meier’s Pirates!» som vinner av denne konkurransen, det var derimot før Amigaversjonen ble prøvd på nytt i et moderne lys. Men i møte med Sim City, som på ingen måte har tålt tidens tann er det her en bombesikker hjemmeseier.

I andre semifinale er jeg nok progamforpliktet til å heie på «North and South», mye på grunn av motstanderen. Men også fordi det er et morsomt og lekent spill, som i motsetning til de to forrige semifinalistene har tålt tidens tann litt bedre. Når dette er sagt, så vil nok sekretet fra apekattøyen «toppa heile sjiden» som Martin sikkert ville sagt.

Joachim:

Begge spillene i første semifinale er titler jeg hadde trodd kom til å ryke ut for lenge siden, skjønt jeg holder en knapp på Sid Meier’s Pirates! For all del, SimCity var ordentlig viktig, men det er litt som Dune 2 – ikke et spill det går an å spille i dag. Pirates! har jeg mindre erfaring med, men det virker hakket mer tilgjengelig, og der er jo faktisk Amiga-versjonen betydelig penere enn PC-versjonen som var låst til EGA (eller CGA, heh). Den høres sikkert bedre ut, også. Ellers er det jo artig at begge disse spillene egentlig stammer fra Commodore 64.

North & South er også en overraskende semifinalist, men litt mer forståelig siden det er et spill mange forbinder med Amiga, og det representerer i tillegg den morsomme komboen av action og strategi som mange spill fra rundt 1990 prøvde seg på – med stort hell, i dette tilfellet. Men om det står imot mektige The Secret of Monkey Island … neppe. Monkey Island er superpopulært hos alle som har spilt det, og mange flere enn man tror (i dag, hvor spillhistorien har blitt konsoll- og PC-vasket) spilte det først på Amiga. Inkludert meg selv.

Terje:

Jeg ble aldri helt bitt av Sim City-basillen, eller andre slike management-simmer. Jeg forsøkte meg på ganske mange av dem, men det var bare et fåtall av dem jeg endte med å spille i noen særlig grad. Og Sim City var ikke et av dem. Pirates spilte jeg derimot mye, jeg herja bøljan blå i timevis, kapra skuter og plyndra byer over en lav sko. Så for mitt vedkommende er det ingen tvil om hvem som går videre. Men begge disse spilla er vel omtrent like høyt ansett, så det er vanskelig å si hvem som stikker av med seieren her.

Jeg er overrasket over at North & South har gjort det så bra. For all del, det gleder meg at den plasserer høyt, det er en genuin Amiga-klassiker. Men det har falt fra mang en god tittel tidligere som jeg ville satt enda høyere enn dette på en Amiga-liste. Uansett, nå møter den The Secret of Monkey Island, så det var nok dét.

Nikolai:

I første semifinale mellom Sid Meier’s Pirates! og SimCity så tror jeg det blir et tett heat. Ganske enkelt fordi de begge er knakende gode spill. Og siden folk tydeligvis stemmer etter nostalgien for spillet, ikke spillet sin Amiga-form, tror jeg det er nesten 50/50 hvem som vinner. Jeg holder en knapp på Sid Meier’s Pirates!, om enn bare fordi hvem liker ikke å være pirat i stedet for ordfører? De sistnevnte kysser babyer, de førstnevnte…vel kvinner og vin er involvert.

I andre semifinale vedder jeg Joachims Amiga mot en brukt fyrstikk på at The Secret of Monkey Island vinner i en landslide. The memories speakest to the quality, ladies and gentlewomen! Nå kommer sikkert Retrogamingpappa å si noe fjas om Sekret versus Secret, den skitne mannen, men dere hørte det fra meg først!

Martin:

Jeg synes det er smått utrolig at Pirates! har kommet så langt som det har. Ja, jeg koste meg mye med det selv, men jeg oppfatter ikke at det har blitt ansett som en solid klassiker. Med det sagt, heier jeg selvsagt på dette, da jeg ikke har spilt Sim City. Hvem skulle trodd at følelser styrte valgene på retrospill? Vel..

Nord og sør er et gøy spill, men det blir veldig rart om ikke Secret of Monkey Island drar den i(s)land. Knegg. Det er vanskelig å helt formidle den varme godfølelsen jeg hadde første gang jeg spilte dette spillet skikkelig. Hvilket kick det var å få til de første puzzlene, men også grad av frustrasjon når jeg aldri fikk tak i «red herring». Med det sagt, disse eventyrspillene til LucasArts var krydret med ordspill vi unge ikke-engelsktalende aldri tok. Som jeg har tatt i voksen alder. Red herring er fin, Stan sin skjort er fin, t-skjorta «I found the treasure of Melee island and all I got was this stupid t-shirt» er fin, mens «chicken with a pulley in the middle» aldri blir fin.

Og navnet Melee island? Herregud som jeg lo når jeg til slutt tok den referansen mange år senere!

Beste del av spillet? Del 3. Litt som med siste del av legendariske Simon the Sorcerer 1, elsker jeg når det er litt «lukkede rom» og begrenset med kombinasjoner av ting.

Ja, jeg brukte solution noen steder. Sånn, nå er det der ute!

Kim:

Amiga-NM fortsetter å overraske! 3 spill fra 80-tallet har havnet i semiene, og ingen jeg forbinder spesielt med Amiga, men cup er cup. Kan Sim City ta seg helt til finalen når de faktisk slo ut UFO? Eller var det proteststemmer fra Amiga-fans mot DOS som gjorde at den er i semien? Jeg skjønner i alle fall ingenting! Og hvor dårlig var SimCity 2000 på Amiga når det er SimCity som har havna her? Vet ikke hva jeg skal si om at North and South har klart å karre seg til denne semien. Det har dessverre aldri vært et bra spill, men nå er det heldigvis slutt, siden det møter den fremtidige vinneren av Amiga-NM, The Secret of Monkey Island! Du hørte det her først, med mindre en annen luring har påpekt det opplagte tidligere i artikkelen.

Sn0ffe:

Riktig plattform er nok mindre vektlagt enn subjektive følelser/minner rundt spillnavn*,**. C’est la vie. Norvège: Nul points.

De overlevende kvartfinalistene tilhører forenklet kategoriene Eventyr, Arkade, og Turbasert Strategi/Taktikk: Jeg tror at veien videre vil dreie seg om makro-organisering vs personlige eventyr, og at da eventyrene vinner.

* eller innviklet sabotasje for å skape misnøye, mistro, og splittelse; at det måtte tas grep for å hindre kvadruppelstemmer sier uansett noe
** jeg mistenker at opptil flere forvekslet ‘Pinball Fantasies’ med ‘Pinball Dreams’ – noe som samsvarer med spillplattformvektleggingsproblematikken tatt opp av flere


Våre meninger er uansett ikke relevante, for nå er det over til dere. Hvilke to spill skal i finalen? Stem her (ps: det er ikke lov å sende inn skjemaet mer enn én gang!):

En kommentar om “Semifinaler i NM i Amiga-spill!”

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.