1. og 2. runde av NM i Amiga-spill

Kick Off 2 vs. Sensible World of Soccer. Shufflepuck Café vs. TV Sports Basketball. Stem frem dine favoritter!

I denne serien med artikler vil Retrogamingpappa forsøke å kåre tidenes beste Amiga-spill, med deres hjelp. Vi kjører fotballcup-prinsippet, der to og to spill møtes til dyst og deres stemmer avgjør hvilket som går videre til neste runde i cupen, helt til vi sitter igjen med én vinner til slutt. Les mer om konseptet her.

Reglene er enkle: 64 lag , cupoppsett, og hver “kamp” består av to spill (det kan nok bli flere i enkelte runder) som går i duell. Vinner blir kåret ved hjelp av en avstemning. Når alle lag har spilt første runde, blir det trekning på neste runde. Husk å stemme med hjertet og ikke med hodet, da en del av disse spillene trives best i hodet.

Denne enheten er klar for en postlegging

Påstander som blir kastet ut er sjeldent eller aldri faktasjekket. Men det er jo også slik i dagens mediebilde, så sånn sett følger jo Retrogamingpappa med i tiden.

Nok en gang en presisering: Dette er ikke et forsøk på en grundig anmeldelse av alle spill, mer en kjærlig realitetsorientering.

Det mangler fortsatt ett lag på listen, dette vil bli valgt fra innsendte forslag.

Dersom ditt forslag vinner hele cupen, blir du med i trekning av en helt ok Amiga-emulator i miniatyr.

Den har forresten Retrogamingpappa testet her: Lost Dutchman Mine på THEA500

Her er oversikten over alle kamper.

Runde 1: Kick Off 2 vs Sensible World of Soccer

Sensible World of Soccer

SWOS bokser i hylle

Vi sparker i gang med det som kommer til å bli vinneren i denne runden. SWOS. Sensible World of Soccer. Hvorfor heter det Soccer og ikke fotball lurer du på. Sensible var jo et engelsk selskap, så hvorfor kom de på ideen om å bruke Soccer?

Det fant jeg ikke ut, så om noen vet, så er det bare å si ifra.

Henry Lowood fra Universitetet Stanford har laget en liste i 2007 over de ti mest betydningsfulle dataspill gjennom tidene, på den lista finnes SWOS sammen med en annen favoritt, Civilization. Her er hele listen:

Spacewar! (1962) 

Star Raiders (1979)

Zork (1980)

Tetris (1985)

SimCity (1989)

Super Mario Bros. 3 (1990)

Civilization I/II (1991)

Doom (1993)

Warcraft series (beginning 1994)

Sensible World of Soccer (1994)

Det Retrogamingpappa husker fra dette spillet, er at det var et utmerket flerspillerspill. Kontrollene satt som et skudd, og selv om man måtte lære seg å bli vant med ballen, var det helt annet enn det masochistiske Kick Off 2. I tillegg var det navn på spillerne, og noen hadde helt kokko navn, mens andre lag hadde ekte fotballspillere. Det var også spesielt morsomt å skru ballen i mål.

Hvordan funker det i dag da?

Vi skrur på Amigaen.

Det der er et ordspill som kommer til å gå rett ned i historiebøker over hele verden.

Ganske bra faktisk

Måtte bare inn å se på noen av de fantastiske oppdiktede navnene til Sensible World of Soccer. Min favoritt må jo bare være laget “Lets get sued”. Dette er klasse.

Vi kjører igang en turnering med noen av de 16 beste lagene i Europa. Retrogamingpappa velger seg Drillos, og ser at laget er proppfullt av talent. Dette blir overkjøring av motstanderne.

Polen går på en lett smell mot San Marino. Det er jo litt gøy med tanke på at Drillos slo San Marino 10-0 i 1992.

Uansett, første kamp i denne turneringen er mot Romania.

Romania starter med kjente spillere som Petrescu, Popescu og Hagi.

Var du forresten klar over at Hagi har et hotell i Mamaia Beach i Romania?

Hvis du ser på et kart, så legger du merke til at på den ene siden av hotellet er det en innsjø, og på andre siden er det hav. Så det er en lang strand med innsjø på andre siden. Dette er et veldig populært turiststrøk i Romania.

Hagi starter selvfølgelig kampen med nummer 10 på ryggen.

Kampen blåses igang. Kontrollene sitter som et skudd.

Når vi snakker om skudd, så gikk Romania rett i angrep og skyter fra 12 meter rett i nettet! En sjokkåpning!

Raduciuouuiuo scorer en etter et uventet skudd, og Romania går opp i en overraskende 1-0 ledelse.

Rekdal kjefter på forsvaret og vi setter ballen i spill igjen.

Ballmist rett fra avspark, og Romania fosser nok en gang i angrep. Berg beiner ballen ut over kortlinja.

Lupescu scorer på corner.

Det er ikke til å tro. 9 minutter ut i kampen og defensive solide Norge ligger under med to mål. Det er bare å bite tenna sammen og kjøre på. Det går bedre frem til Tore Pedersen mister det helt og hodeløst takler en rumener innenfor 16-meteren.

Hagi går rolig mot straffmerket, legger ballen på krittmerket, og setter den kontant bak en stakkarslig Thorstvedt.

3-0 til Romania. Etter 13 minutter.

Retrogamingpappa slår av maskinen og finner veien til kjøleskapet. Det er sikkert noe bra på Netflix nå.

Her er en ny utgave av spillet.

Joachim har selvfølgelige skrevet om dette før.

Og til slutt et lite sitat fra Handro:

Det er sjelden det rykker så i sentralnervesystemet at jeg må skrive noe spontant og lite gjennomtenkt; men Amiga holder barndommen min så jeg må ta den litt i forsvar. For å ta det første først: The Settlers er heldigvis med. Men ingen tegn til Wings of Fury, Sensible Soccer og Lotus III gjorde meg usikker på kriteriene for listen – var det først/bare på Amiga? Av spill som har Amiga-merket klistret på seg, er Cannon Fodder udiskutabel. Og kanskje det beste og morsomste Amiga-spillet før PC-ene tok over. Huskes for musikken og soldatene vi rekrutterte og fulgte i døden. «f» Nei, faen. Nå glemte jeg Ports of Call :(

En mann som snubler etter en hendelse på en fotballbane

Kick Off 2

Hva kan man si om Kick Off 2 som ikke er sagt fra før? At det er vanskelig å forstå at det er noen som velger dette over SWOS? At de som foretrekker FIFA Manager foran Football Manager er fan av Kick Off 2? Det har jeg vel ingen belegg for å si? Eller? At det er et under at Dino Dini fortsatt gir ut fotballspill? 

Mange lurer også på hvorfor Retrogamingpappa er så negativ til Kick Off 2. Og vi kan i dette øyeblikk avkrefte at det er fordi han er utrolig dårlig i det. Nei, det kommer ikke til å bli lagt ut noe som helst av video som motbeviser dette.

Men når du spiller Kick Off 2, og springer med ballen, så må du svinge AKKURAT når ballen treffer foten, ellers springer spilleren din en vei og ballen en annen. Og som oftest scorer du ikke mål på den måten. Det er heller ingen faktiske spillere her, alt er tullenavn, men de er ikke tullete heller! Der må man jo si at Sensible Soccer gjorde en utmerket jobb. 

På plussiden:

 • Lage egne drakter i spillet!
 • Det er mulig å lagre repriser og spille de av i redusert hastighet
 • Du kan spille VM
 • Litt morsomt at du kan velge banetype også, vanlig, vått gress, søkkvått gress eller kunstgress 

Jeg skjønner at forskjellige folk har forskjellige meninger, men vi får heller ta en avstemning da.  

Og til slutt et lite sitat fra Orbix:

Det er to spill som fulgte meg i hele Amiga-perioden: Giana Sisters og Kick Off.

Disse to spillene gikk aldri ut på dato. De engasjerte år etter år.

Runde 2: Shufflepuck Café vs TV Sports Basketball

Brøderbund-logoen er jo fin

Shufflepuck Café

Dette spillet kanskje det første spillet som Retrogamingpappa så originalboksen på. Jeg minnes en fin boks, og et medium bra spill. 

Snasen musikk her. Spillet åpner ved at du ser på en hel haug av det som kunne vært bargjester i scenen der Han Solo helt klart skyter først. Det er for Retrogamingpappa usikkert om de forskjellige “menneskene” har forskjellige egenskaper. Om noen vet noe mer om dette, send gjerne et postkort til redaksjonen. 

Når du så har valgt din motstander starter spillet. Først til 15. Det er som vanlig shuffelpuck, bare at målet ditt er hele bakplaten, ikke bare en del av den. Den greia du slår, er pucken. Men er den greia du holder en shuffel? Uansett hva det er, så styrer du den ved hjelp av musen. Dette er ganske bra, og et av de få Amiga-spillene som benytter mus på denne måten. Det hjelper veldig på innlevelsen. Når det er sagt, så tapte Retrogamingpappa første kamp 15-0 og kommer aldri mer til å starte opp spillet på nytt. 

Tip off!

TV Sports Basketball

Neste ut i denne kampen,  er denne klassikeren fra Cinemaware. Det var nok det første basketspillet Retrogamingpappa spilte mye av. Minnene er vage, men jeg tror at dette var et spill som ble spilt mange sesonger av. Dette var også i den perioden NBA begynte å bli gøy å følge med på. Kan det være at TV Norge viste høydepunkter fra NBA ukentlig, eller er dette bare feberfantasier? 

Spillet lar deg velge om du vil spille en hel sesong med et lag eller oppvisningskamper mot en venn eller datamaskin. Når du har valgt lag får du en litt imponerende introsekvens før kampen begynner, nesten helt som det var på TV. Spillsekvensen er delt opp i tre deler, en skjerm for hver av lagets egen kurv og en sekvens med midtbanen. Ikke veldig smidige overganger, men jeg kjøper det. Spillet derimot er relativt smidig å mestre. Når du har ballen kan du skyte, drible eller passe. En fargekode på medspilleren din viser om det er lett å passe videre. Grønt er en sikker pasning, gul er usikker. Dunking er gøy, men jeg klarer fortsatt ikke å vinne kamper. Jeg er også usikker på om jeg ønsker å prøve så mye mer. 

Shufflepuck Café TV Sports Basketball Kick Off 2 Sensible World of Soccer
Første gang utgitt på Amiga 1989 1990 1990 1994
Utgiver Brøderbund Cinemaware Anco Renegade
Utvikler Dino Dini Sensible Soccer
Funker det 30 år senere Nei Nei Fortsatt ikke Det er det ingen tvil om at det gjør!

Hvilke av disse spillene bør gå videre til neste runde?

Avstemmingen er nå over, og her er resultatet:

 1. Sensible World Of Soccer vs. Kick Off 2 – SWOS vant med 55,2% av stemmene.
 2. Shufflepuck Café vs. TV Sports Basketball – TV Sports Basketball vant med 50,8% (!) av stemmene.

Ønsker du å bidra?

Du kan legge inn en appell for din favoritt her eller delta i trekning av en THEA500 på oversiktsiden. Her ligger også alle kamper. 

Om du ønsker å bidra med en anmeldelse av et spill, enten til konkurransen eller ellers, ta kontakt på kontakt(at)spillhistorie.no eller via Discord 

Pokalen i toppbildet er laget av QuinceCreative.

5 kommentarer om “1. og 2. runde av NM i Amiga-spill”

 1. «Det er for Retrogamingpappa usikkert om de forskjellige “menneskene” har forskjellige egenskaper. Om noen vet noe mer om dette, send gjerne et postkort til redaksjonen.»

  De har veldig forskjellige ferdighetsnivåer og egenskaper ja, og ut i fra skjermbildet å dømme så valgte du den vanskeligste motstanderen! Ikke rart det ble 0-15 der, kanskje :D

  Den letteste motstanderen er robotkelneren, om jeg husker rett. Flere andre er og greit håndterbare

  Svar
 2. Har ikke tallet på hvor mange timer som ble brukt på Kick Off 2 på tidlig 90-tallet, SWOS ble aldri noen hit i kompisgjengen av en eller annen grunn. Hmmm… lurer på om jeg må fyre opp en emulator med Kick Off 2 i kveld for å ødelegge gode gml minner fra det tidlige 90-tallet

  Svar
  • Husk å stemme på resten før det er for sent! Og meld deg på konkurransen om å vinne en Mini 500 hvis du ikke har gjort det enda.

   Svar

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.