15. og 16. runde av NM i Amiga-spill

Simulatorkamp når Formula One Grand Prix møter Stunt Car Racer. Actionoppgjør med Turrican 2 og First Samurai.

I denne serien med artikler vil Retrogamingpappa forsøke å kåre tidenes beste Amiga-spill, med deres hjelp. Vi kjører fotballcup-prinsippet, der to og to spill møtes til dyst. Deres stemmer avgjør hvilket som går videre til neste runde i cupen, helt til vi sitter igjen med én vinner til slutt. Les mer om konseptet her.

Reglene er enkle: 64 lag, cupoppsett der hver “kamp” består av to spill (det kan nok bli flere i enkelte runder) som går i duell. Vinner blir kåret ved hjelp av en avstemning. Når alle lag har spilt første runde, blir det trekning på neste runde. Husk å stemme med hjertet og ikke med hodet, da en del av disse spillene trives best i hodet.

Denne enheten er klar for en postlegging

Påstander som blir kastet ut er sjeldent eller aldri faktasjekket. Men det er jo også slik i dagens mediebilde, så sånn sett følger jo Retrogamingpappa med i tiden.

Nok en gang en presisering: Dette er ikke et forsøk på en grundig anmeldelse av alle spill, mer en kjærlig realitetsorientering.

Du kan vinne en TheA500 Mini!

For å få sjansen til å vinne mini-Amigaen må du fylle ut dette skjemaet, og fortelle hvilket spill du syntes bør vinne hele cupen. Dersom forslaget ditt vinner, blir du med i trekningen.

Runde 15: Stunt Car Racer vs Formula One Grand Prix

Stunt Car Racer

Stunt Car Racer

Tydeligvis populært i multiplayer.

Et svett gutterom på slutten av åttitallet: Amigaen har fått noen år på baken, men intensiteten når fire kompiser samles for å spille har ikke dabbet av av den grunn. Tvert om, så øker nerdenivået i takt med testosteronet hos enkelte, og når man samler fire sånne tilfeller foran et par datamaskiner, blir det god stemning.

Denne kvelden hadde det antakeligvis ankommet en konvolutt fra Sverige med store mengder frimerker. Posten gjorde det svært bra på åttitallet takket være Dator og kontaktannonsene der, som var helt på høyde med kontaktannonsene i Lek. En stack med 30-40 disketter var pakket opp og gjennomgått med argusøyne for å se hva for noe fett som var ankommet fra brevvennen i øst. Store, smånervøse øyne bladde forsiktig gjennom og jubla hvis det var noe spennende som ble avdekket mellom stabelen, og denne gang var det jackpot. Stunt Car Racer, spillet med heftig 3D-grafikk og rykter om multiplayer.

Joachim har tidligere skrevet om dette spillet her
og Ricki Sickenger har skrevet om det her.

Hvordan gikk det så når Retrogamingpappa 2 prøvde å gjenskape disse vakre minnene fra barndommens uskyld?

Stunt Car Racer er en selvskreven kandidat til å bli kåret beste Amiga-spill, grunnet fartsfylt 3D-grafikk og heisekraner som setter bilen tilbake på banen 300 ganger på rad.

Ikke bra. Ingen ville være med å leke i multiplayer, og i forsøket på å spille seg opp gjennom divisjonene, strandet alt etter én runde på banen. Det hadde sikkert vært enklere å spille med joystick som virket, men hvem har vel tid til sånt, når man kan bruke en fullt fungerende mus? To litt større barn skulle snart hentes fra barnebursdag og tiden er en mangelvare i hjemmet til Retrogamingpappa2. Dette gikk ikke så bra, og vi så mer til heisekranene enn banen. Dersom denne går videre, så loves det å rapportere hvordan multiplayer fungerer!

 

SWOS – tidenes fotball spill. Har sittet noen all-nightere med kompiser og spilt dette, så det gikk utover skolen dagen etter. MI2 – fordi der er eneste Monkey Island spillet jeg har klart å fullføre (uten juks), og elsker sjangeren. Stunt Car Racer – kanskje tidenes verste grafikk, men allikevel en av de spillene jeg har spilt mest.

– Jursken

Formula One Grand Prix

F1

Dette er Microprose sitt beste bilspill, og kanskje Amiga plattfomen sitt beste Formel 1-spill. Du tar rollen som sjåfør og kjører mot legender som Alain Prost, Ayrton Senna, Nigel Mansell og Jean Alesi. Det var også den sesongen Michael Schumaker fikk sine første runder på slutten av sesongen, men han er ikke med i spillet. Hvis du følger med på dagens Formel 1, så vil du merke at det ikke er noe Red Bull lag her, men til gjengjeld er det storheter som McLaren, Ferrari , Benetton og Williams. Og det er ganske mye mindre elektroniske duppeditter tilgjengelig også, men det gjør jo bare kjøringen mer spennelig.

Brukeren MartinJSUK på Lemon Amiga beskrev dette spillet best:

The attention to detail in this recreation of Formula 1 is astonishing, with millimetric recreation of every circuit, control over car setups, driver aids to gradually remove to ensure a decent learning curve, excellent AI, believable weather effects and generally excellent graphics. Good if you’re not interested in F1, amazing if you are.

Og dette har han helt rett i. Selv om Retrogamingpappa kun hadde begrenset tid til å spille dette om igjen, så koste han seg på Monte Carlos svingete bane. Det er lett å kjenne seg igjen i banen, og det er lett å holde god fart uten å kræsje så alt for mye. Det er god fart, og fin flyt i spillingen. Absolutt et velkomment gjensyn!

Runde 16: Turrican II: The Final Fight vs First Samurai

Turrican II: The Final Fight

Turrican 2

Turrican 2 er oppfølgeren til Turrican. Og det heter ikke TurriCAN uten grunn. Husk å stryke de to første setningene og start på nytt.

Plattform og bulletstorm. Tøff lyd og bilde.

Og om du ikke føler det meste er sagt om Turrican til nå, så kan du lese litt om serien her:

First Samurai

First Samurai
Bilde av Sean Bean hentet fra Wikipedia

En herreløs samurai ble kalt Ronin. I filmen Ronin fra 1998, spiller Sean Bean en mislykket skurk. Og til alles forskrekkelse overlevde Sean Beans karakter den filmen. Det er litt morsomt fordi han er en av skuespillerne som oftest blir drept av Hollywood. 

Her er en oversikt over hvilke filmer og hvordan han dør:

  • Caravaggio (1986) – halsen kuttet opp
  • War Requiem (1989) – Bayonett
  • Lorna Doone (1990) – Druknet
  • The Field (1990) – Drept av ku
  • Clarissa (1991) – Knivstukket
  • Patriot Games (1992) – Spiddet av anker
  • Scarlett (1994) – Knivstukket
  • GoldenEye (1995) – Mistet fra antenne
  • Airborne (1998) – Skutt
  • Essex Boys (2000) – Skutt
  • Don’t Say A Word (2001) – Levende begravd
  • Equilibrium (2002) – Skutt
  • The Fellowship Of The Ring (2001) – Skutt med pil
  • Henry VIII (2003) – Hengt
  • The Island (2005) – Skutt og hengt med krok
  • Far North (2007) – Frøs ihjel
  • Outlaw (2007) – Skutt
  • The Hitcher (2007) – Skutt
  • Red Riding: The Year of Our Lord 1974 (2008) – Skutt
  • Black Death (2010) – trekking og kvartering
  • Death Race 2 (2010) – Skutt
  • Ca$h (2010) – Skutt
  • Game Of Thrones (2011) – Halshugd
  • Age Of Heroes (2011) – Skutt

Han har likevel ikke rekorden, den går til en av hovedpersonene i Def Jam: Fight for NY, Danny Trejo, med 65 dødsfall på film.

Kilde: Takk til Screenrant 

Historisk museum har også en Samuraiutstilling

First samurai handler om en samurai. Så langt ingen overraskelser. Men hør nå:
En dag i fortiden klatrer en demonkonge ned fra sitt høye fjell.
Så sniker han seg opp til vår helt, samuraien, og hans herre.
Og når de slåss, så er vår helt samuraien totalt forsvarsløs mot magien til demonkongen.
Alene må hans herre slåss mot den onde demonkongen.
Helt til han blir overdemonet, og dør.
Med hans herres siste ord, tilkaller han en trollmann. 
Og for å redde sitt eget demonskinn, kaster demonen seg inn i fremtiden.
Fortvilet søker vår helt samuraien hjelp fra trollmannen, for å lære om magiens vidunderlige verden.
Væpnet med et magisk sverd følger han demonen gjennom tidene for å hevne hans mesters død.

Spillet er veldig vanskelig. Hvis noen har fått til å gå forbi den sprutende ilden, la meg få vite!

Det var en fantastisk spill som hadde det meste jeg så etter i et action plattform spill.

Roartj

 

Turrican II: The Final Fight The First Samurai

Formula One Grand Prix

Stunt Car Racer

Første gang utgitt på Amiga

1991 1991

1991

1989

Utgiver

Rainbow Arts Image Works

MicroProse Software

MicroStyle

Utvikler

Factor 5 Vivid Image

Geoff Crammond

Geoff Crammond

Funker det 30 år senere

Topp! Bedre enn det meste

Ja

Nei takk [du får fiender nå – red.]

Avstemmingen er nå avsluttet og vinnerne ble Stunt Car Racer og Turrican II: The Final Fight.

 

Ønsker du å bidra?

Du kan legge inn en appell for din favoritt her eller delta i trekning av en THEA500 på oversiktsiden. Her ligger også oversikt over alle kamper.

Pokalen i toppbildet er laget av QuinceCreative.

2 kommentarer om “15. og 16. runde av NM i Amiga-spill”

  1. Morsomt å sette Stunt Car Racer opp mot Formula One Grand Prix, begge spillene er designet og programmert av samme mann; Geoff Crammond. Du kan til og med se det i skjermbildene i artikkelen!

    Spillhistorien husker han best for The Sentinel antagelig, men her kan vi se at han laget en rekke kanonspill. Og Stunt Car Racer fungerer fortsatt fint i dag ja, et av spillene jeg stadig tar frem og spiller igjen. ;)

    Svar
    • Spillhistorien husker han såklart best for Grand Prix 2! ;) Fun fact: Jaques Villeneuve brukte spillet for å lære seg banene i F1-sirkuset, og endte opp med å vinne hele sulamitten året etter.

      Svar

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.